Analyysi Artikkelit

Euroopan käytettyjen autojen kauppa rauhoittui ensimmäisellä neljänneksellä

Autovista24 | 27 touko 2022

Kirjoittajasta

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Autovista24

Autovista24:n varatoimittaja Tom Geggus pohtii Euroopan viiden suuren käytettyjen autojen markkinan rauhoittumista vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Kaikki vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokset on julkistettu. Niiden mukaan käytettyjen autojen myynti on hidastunut Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa. Kaikki viisi suurta markkinaa eivät kuitenkaan kokeneet samanlaista tahdin muutosta, sillä Italiassa vauhti on kiihtynyt ja Yhdistyneessä kuningaskunnassakin tulokset olivat myönteisiä. Uusien autojen markkinoiden tuloksiin verrattuna Saksa oli kuitenkin ainoa maa, jossa käytettyjen autojen myynti oli huomattavasti hidastunut.

Chart: Neil King, Autovista24  Source: AAA Data, CCFA, KBA, ANFIA, GANVAM, ANFAC, SMMT  Created with Datawrapper

Käytettyjen autojen markkinat ovat nauttineet lisääntyneistä kaupoista uusien autojen markkinoiden hyydyttyä. Pandemian aikana puolijohteet suunnattiin kulutuselektroniikan markkinoille, mikä johti siihen, että autoteollisuus joutui pulaan, kun rajoitukset poistettiin.

Samaan aikaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti johdinsarjojen puutteeseen ja yhä levottomampaan geopoliittiseen ilmapiiriin. Inflaation ja elinkustannusten nousun vuoksi uudet autot ovat monien ulottumattomissa. Tuotannon tilanne on ongelmallinen, toimitusajat ovat pidentyneet, ja yhä useammat ihmiset päättävät olla ostamatta uutta autoa.

Tilanteella on kerrannaisvaikutuksia, sillä monet pidättäytyvät ostamasta uutta autoa eivätkä siirrä nykyistä autoaan käytettyjen autojen markkinoille. Näin ollen Euroopan suurimmilla automarkkinoilla kysyntä supistuu, kun tarjonta vähenee, mikä vuorostaan auttaa parantamaan jäännösarvoja.

Ranskan ja Espanjan romahdus

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana käytettyjen autojen markkinat laskivat Ranskassa 11,2 prosenttia edellisvuodesta, ja AAA Datan lukujen mukaan kauppoja tehtiin 1 395 230 kappaletta. Tulos on kuitenkin uusien autojen markkinoita parempi, sillä ne laskivat 17,3 prosenttia samalla ajanjaksolla.

GANVAM raportoi, että käytettyjen autojen kauppojen määrä Espanjassa laski 1,8 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 449 086 kappaleeseen. Samaan aikaan maan uusien autojen markkinat romahtivat kaksinumeroiseen laskuun, eli 11,6 prosenttia.

Verrattuna vuoden 2021 kolmeen ensimmäiseen kuukauteen Saksan käytettyjen autojen markkinat laskivat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain 7 prosenttia, ja kauppoja tehtiin 1 472 042 kappaletta. KBA:n tuoreimpien lukujen mukaan uusien autojen markkinoiden tilanne oli vielä parempi, sillä ne laskivat vain 4,6 prosenttia edellisvuodesta.

Italian ja Yhdistyneen kuningaskunnan positiivinen tilanne

Italian käytettyjen autojen markkinat olivat selkeä voittaja vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, sillä 1 205 939 kauppaa merkitsi 34,9 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Sen uusien autojen rekisteröinnit laskivat kuitenkin ANFIA:n mukaan viidestä suuresta markkinasta eniten; 24,4 prosenttia vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

new-car
Lähde: SMMT

SMMT:n mukaan kauppojen määrä kasvoi myös Yhdistyneen kuningaskunnan käytettyjen autojen markkinoilla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 1 774 351 autoa vaihtoi omistajaa, eli maassa kirjattiin 5,1 prosentin kasvu vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Uusien autojen markkinat laskivat, mutta vain 1,9 prosenttia. 1 687 755 kauppaa rekisteröitiin.

Jäännösarvot kunnossa

Viimeisin markkinapäivitys (Monthly Market Update, MMU) vahvisti, että Euroopan keskeisillä markkinoilla käytettyjä autoja myytiin huhtikuussa vähemmän kuin edeltävinä kuukausina vuonna 2022. Autovista Groupin kuukausittainen markkinakatsaus kattaa Itävallan, Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan, Sveitsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan. Siinä otetaan huomioon myös polttoainetyyppi, uusien autojen keskimääräiset listahinnat, myyntimäärät ja aktiiviset markkinavolyymi-indeksit.

Jäännösarvot ovat pysyneet vakaana, koska yksityishenkilöt ja yritykset pitävät ajoneuvoistaan kiinni pidempään, sillä uuden auton hankkiminen on vaikeaa. Tämä koskee koko autoteollisuuden kirjoa, ostetuista malleista leasing-ajoneuvoihin ja yritysautoihin. Kun käytettyjen autojen tarjonta vähenee, niin tekee kysyntäkin, mikä tarkoittaa, että jäännösarvot ovat pysyneet pinnalla.

Huhtikuun markkinapäivitystä tarkasteltaessa Autovista Groupin tämän vuoden jäännösarvonäkymätovat parantuneet Itävallassa, Italiassa ja Sveitsissä. Samaan aikaan Yhdistyneen kuningaskunnan ennuste aleni, koska markkinoiden toiminta on huomattavan rauhallista. Ranskan ja Espanjan näkymät säilyvät ennallaan, samoin Saksan viime kuussa tehtyjen korotusten jälkeen.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Euroopan käytettyjen autojen markkinat pysyvät vakaana ensimmäisellä kolmella neljänneksellä

01 joulu 2021

Käytettyjen autojen markkinat Euroopassa ovat pitäneet pintansa ensimmäisen ja kolmannen vuosineljänneksen aikana, ja neljällä päämarkkina-alueella viidestä lasku on ollut alle kymmenen prosenttia. Tilanne eroaa merkittävästi...

Pankkialan jätti BNP Paribasista JLR:n uusi finanssipalveluiden kumppani Eurooppaan

18 helmi 2022

Jaguar Land Rover (JLR) ja BNP Paribas ovat ryhtyneet yhteistyöhön tarjotakseen finanssipalveluita autonvalmistajan jälleenmyyjille ja asiakkaille yhdeksällä merkittävällä Euroopan markkinalla. Yritykset haluavat yhdessä laajentaa autoalan...

Kyllä, haluan rekisteröityä vastaanottamaan uutisia.

* Pakollinen kenttä


Kyllä, haluan vastaanottaa seuraavan sähköpostin:
Autovista24: autoilualan uutisia, näkemyksiä, tutkimuksia ja tietoa tapahtumista – Lähettäjä: Autovista24, lähetetään silloin tällöin.

Käytämme sähköposteissamme pikseleitä seurataksemme sähköpostien avauksia, edelleenlähetyksiä ja linkkien klikkauksia. Tämä auttaa meitä seuraamaan ja mittaamaan sähköpostilähetystemme tehokkuutta. Yhdistämme tämän antamiisi tietoihin verkkoselailuinformaatiosi kanssa, voidaksemme räätälöidä ja parantaa markkinointiamme, sekä yksilöidä käyttökokemustasi verkkosivuillamme. Kun tilasit sähköpostilähetyksemme, annoit meille luvan lähettää sinulle valitsemiasi sähköpostilähetyksiä käyttämällä antamiasi tietoja ja luvan käyttää seurantapixeleitä. Voit perua suostumuksesi päivittämällä valintasi seuraamalla linkkiä “Email Preference Centre”, joka löytyy kaikista vastaanottamistasi sähköposteista. Lisätietoja miten käsittelemme yksilöityä dataa löydät Autovista Group Privacy Policy and the Autovista Privacy Policy.