Article Type: Artikkelit

Millaiselta näyttää sähköajoneuvojen akkujen tulevaisuus?

Kun yhä useampi autoilija siirtyy polttomoottorien käytöstä sähköajoneuvoihin, teknologian kehitykselle asetetut vaatimukset kovenevat. Nykyiset akut ovat olleet riittäviä monelle teknologian eturintamassa omaksuneelle, mutta kehitystä tarvitaan, ennen kuin markkinoilla voidaan saavuttaa laajempaa menestystä. 

Autovista24:n erikoistoimittaja Phil Curry halusi tietää, miten nykyinen akkuteknologia vaikuttaa markkinoihin ja millaisia hankkeita uusien, edistyneiden energian varastointiyksiköiden kehittämiseksi on käynnissä. Hän jututti Doron Myersdorfia, StoreDotin toimitusjohtajaa ja yhtä perustajista, ja he keskustelivat sähköajoneuvomarkkinoiden nykytilasta, startup-yrityksen tekniikan kehityksestä sekä siitä, miten pikalataus tehostaa myyntiä tulevaisuudessa. 

Tilaa Autovista24-podcast ja kuuntele aikaisempia jaksoja Applella, Spotifyssa, Google Podcasteissa ja Amazon Musicissa

Israelissa toimiva StoreDot kehittää uusia materiaaleja ja järjestelmiä sähköajoneuvojen akuille. Startupin kehitystyön ansiosta uudet akut latautuvat minuuteissa, minkä ansiosta lataamisesta tarvitsee huolehtia vähemmän – yksi suurimmista esteistä sähköajoneuvoihin siirtymisessä. Lataaminen muistuttaa bensiini- tai dieselkäyttöisen ajoneuvon lataamista, jolloin sähköajoneuvon käytöstä tulee kätevämpää. 

”Kehitämme pikalatausta, tai erittäin nopean lataamisen (extreme fast charging, XFC) järjestelmää, joka vaatii 350 kW tuottavan latausaseman sekä akun, joka pystyy vastaanottamaan tämän tehon lyhyessä ajassa ilman turvallisuushuolia tai ylikuumenemisongelmia”, sanoo Myersdorf. ”Tähän vaaditaan uutta akkuteknologiaa sekä infrastruktuuri, joka pystyy kehittymään samaan tahtiin sen mukana.” 

StoreDotin ratkaisussa akun anodipuolen grafiitti korvataan nanopisteillä, jotka kartuttavat varausta paljon nopeammin kuin nykyiset grafiittirakenteet. Nanopisteiden avulla latausnopeus voi kasvaa jopa 10-kertaiseksi, sillä ne lisäävät materiaalin pinta-alaa ja helpottavat ionien välistä vuorovaikutusta. 

Prosessi on kuitenkin mutkikkaampi kuin vain uusien materiaalien lisääminen akkuun, sillä muitakin seikkoja on huomioitava. ”Akuissa lämpötila on olennainen seikka, etenkin pikalatauksessa, jossa käytetään paljon suurempaa virtaa”, Myersdorf lisää. ”Ajoneuvoon on siis pumpattava satoja ampeereja ja lisäksi on varmistettava, että järjestelmään kehitetään oikea jäähdytysjärjestelmä.” 

StoreDot on kasvanut nopeasti viime vuosina ja testaa nyt akkuteknologiaansa useiden autonvalmistajien kanssa, ennen kuin suunnitelmissa edetään seuraavalle tasolle. Tähän sisältyy akkukeskeinen ajoneuvosuunnittelu sekä siitä huolehtiminen, että kaikki testit tehdään kokonaisilla akustoilla eikä vain kennoilla. Tämän yritys aikoo toteuttaa ensi vuonna. 

Käytettyjenkin sähköajoneuvojen markkinat hyötyvät paremmin suunnitelluista akuista, jotka latautuvat nopeammin ja kestävät kauemmin. Nykyisin autoilija on saattanut haluta siirtyä sähköajoneuvoon, mutta vanhojen akkujen mahdollinen heikkeneminen on voinut epäilyttää, jos varaa uuteen ajoneuvoon ei ole ollut. Uuden teknologian ansiosta käytettykin tehonlähde voi olla yhtä tehokas kuin polttomoottoriajoneuvossa useiden vuosien jälkeen. Näin raivataan taas yksi este sähköautoiluun siirtymisen tieltä ja pidetään sähköajoneuvot pidempään käyttökunnossa. 

Akkujen kehitys on todennäköisesti olennainen osa tulevaisuuden autoalaa, ja StoreDotin kaltaisilla startup-yrityksillä on siinä merkittävä rooli. Niiden on tehtävä yhteistyötä vakiintuneiden toimijoiden kanssa, jotta sähköajoneuvojen markkinoita voidaan parantaa kokonaisvaltaisesti ja käytännöllisiä vaihtoehtoja saadaan tarjolle niin kuluttajille kuin yrityksillekin. 

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista 24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Autovista Group Residual Value Awards (jäännösarvopalkinnot) 2023 

Autovista24 julkistaa yksinoikeudella 19. kesäkuuta alkaen ensimmäisten Autovista Group Residual Value Awards -palkintojen voittajat. Autovista Groupin syvälliseen tutkimukseen ja analyysiin perustuvat yleiseurooppalaiset palkinnot juhlistavat malleja, joilla on korkeimmat jäännösarvot. 

Julkistuksen lähestyessä Autovista Groupin Christian Schneider ja Autovista24:n toimittaja Tom Geggus keskustelivat näistä jännittävistä palkinnoista uudessa podcast-jaksossa. 

Projektia johtava Schneider selitti, miten Autovista Groupin asiantuntijat kokosivat ja laskivat tietoja 17:ltä Euroopan markkina-alueelta tunnistaakseen mallit, jotka säilyttävät arvonsa parhaiten. Dataan perustuvan lähestymistavan ansiosta palkinnot ovat entistä tärkeämpiä keskeisille autoalan toimijoille, kuten autonvalmistajille ja leasingyhtiöille. 

Näytä yhteenveto 

Autovista Group Residual Value Awards 2023 -palkintojen saajat paljastetaan 19.–29. kesäkuuta. Kahdeksan erillistä palkintoa julkistetaan yksinoikeudella Autovista24-sivustolla. Palkintokategoriat perustuvat segmenttiryhmiin ja voimansiirtovaihtoehtoihin. 

Palkinnot juhlistavat jokaista kahdeksaa voittajaa ja toiselle sijalle tulleita malleja sekä tarjoavat ainutlaatuista tietoa Autovista Groupilta. Mutta miten voittajat laskettiin? 

Palkintomenetelmä 

Palkinnot eivät perustu tuomaripaneelin valintaan vaan Autovista Groupin käytettävissä olevaan laajaan tietomäärään. Autovista Groupin asiantuntijat kokosivat, laskivat ja analysoivat tätä dataa, ja työn tuloksena he saivat selville tämän vuoden voittajamallit. Selvityksessä käytettiin käytettyjen autojen markkinatietoja helmi-huhtikuulta 2023 sekä 36 kuukauden ikäisten, 60 000 km ajettujen autojen jäännösarvojen ennustetietoja. 

Schneider ja Autovista Groupin analyytikot ja toimittajat tutkivat yhdessä tietoja 17:stä eri Euroopan maasta. Tiedot kerättiin seuraavista maista: Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Sveitsi, Tšekki, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta. 

Päästäkseen mukaan vertailuun mallien oli oltava valitun luokan hevosvoimajakauman 20. ja 90. prosenttipisteen välillä. Tämän tarkoituksena oli estää sarjataulukkoa muodostumasta sellaiseksi, että se sisältäisi äärimmäisen tehokkaita autoja ja vääristäisi siten analyysin tulokset. 

Ajoneuvojen oli myös sijoituttava lähtöhinnoiltaan kohtuullisten mallien ja toisen ääripään, kuten tehokkaimpien urheiluautomallien, välimaastoon. Tämän tuloksena vertailussa keskityttiin yleisimpiin perusvarusteltuihin malleihin ja vältettiin hinta-asteikon ääripäissä olevia ajoneuvoja. 

Sen jälkeen Autovista Groupin analyytikot määrittivät kustakin mallista version, jolla on korkein jäännösarvo. Jäännösarvo on ilmaistu prosentteina voimassa olevasta listahinnasta (jäännösarvoprosentti, %RV). Mallit indeksoitiin jokaisella markkina-alueella siten, että mallien jäännösarvoprosentti jaettiin kyseisen kategorian keskimääräisellä jäännösarvoprosentilla. 

Autovista Group Residual Value Awards -palkinnot myönnettiin valituissa maissa lasketun kategorian indeksin keskiarvon perusteella. Sen jälkeen tuloksia painotettiin kunkin markkina-alueen uusien autojen myyntimääriin, jotta suurimpien markkinoiden poikkeukselliset tulokset saatiin mukaan lopullisiin lukuihin. 

Tässä ovat Autovista Group Residual Value Awards -palkintojen ensimmäiset voittajat:  

The 2023 Autovista Group Residual Value Award winners 

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Mitä EU:n vihreän teknologian edistämishanke merkitsee autoteollisuuden kannalta?

EU julkisti äskettäin joukon toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on varmistaa kriittisten raaka-aineiden tarjonta ja luoda vihreiden teknologioiden tuotantokapasiteettia. Autovista24:n toimittaja Rebeka Shaid pohtii vielä vastaamatta jääneitä kysymyksiä.

Sähköajoneuvoja kehittäville ja rakentaville autonvalmistajille harvinaisten maamineraalien ja tärkeimpien osien saatavuus on erittäin tärkeää. EU on tunnistanut teollisuutensa kilpailukyvyn säilyttämisen tarpeen, jotta unioni ei jää kilpailussa jälkeen Kiinan ja Yhdysvaltain kaltaisille maille. Analyytikot varoittavat, että Eurooppa on jäämässä yhä enemmän jälkeen kansainvälisessä kilpailussa raaka-aineista ja puhtaista teknologioista.

Vihreän kehityksen ohjelman teollisuussuunnitelmaan sisältyvien kriittisiä raaka-aineita koskevan säädöksen ja nettonollateollisuutta koskevan säädöksen toivotaan muuttavan tilanteen. EU:n äskettäin esittämät säädökset pyrkivät tarjoamaan lisää sähköistämismahdollisuuksia sekä oikeudellisen kehyksen eurooppalaisille teollisuudenaloille.

Kriittiset raaka-aineet

Kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös keskittyy eurooppalaiseen kaivostoimintaan sekä kriittisten raaka-aineiden jalostamiseen ja kierrätykseen kiertotalouden parantamiseksi. Eräs sen pääpyrkimyksistä on EU:n teollisuuden suojaaminen lisähäiriöiltä koronaviruspandemian ja Ukrainan sodan puhkeamisen aiheuttamien toimitusketjujen myllerrysten jälkeen.

Kriittisten raaka-aineiden kysyntä on suurempaa kuin koskaan. Esimerkiksi EU:n litiumin tarpeen odotetaan 12-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Litiumia käytetään sähköajoneuvojen akuissa, ja muiden kriittisten raaka-aineiden tapaan sillä on merkittävä tehtävä siirtymässä puhtaampiin teknologioihin.

Brysselin poliitikot haluavat tehdä Euroopasta vähemmän riippuvaisen raaka-aineiden tuonnista monipuolistamalla unionin sisäistä tarjontaa. Komissio korostaa, että monissa tapauksissa yli 90 % EU:n tarjonnasta tulee yhdestä alueen ulkopuolisesta maasta, joka on usein Kiina.

Euroopan nykyistä riippuvuutta kuvaa hyvin se, että 97 % EU:ssa käytetystä magnesiumista on peräisin Kiinasta. Etelä-Afrikka kattaa 71 % alueen platinaryhmän metallien tarpeesta, kun taas Turkki toimittaa 98 % EU:ssa käytetystä boraatista – nämä kaikki metallit ovat avainasemassa auton osien valmistuksessa.

EU haluaa vähentää riippuvuuttaan muista markkina-alueista, ja se onkin ilmoittanut selväsanaisesti, että vuoteen 2030 mennessä vain enintään 65 % talousalueen vuosittain käyttämistä yksittäisistä raaka-aineista saa tulla yksittäisestä EU:n ulkopuolisesta maasta.

Talousalue on kuitenkin tunnustanut täydellisen omavaraisuuden saavuttamisen vaikeuden, ja se on jatkossakin riippuvainen kriittisten raaka-aineiden tuonnista. Tämän vuoksi poliitikot haluavat laajentaa raaka-ainekumppanuuksien ja vapaakauppasopimusten verkostoa sekä muodostaa ”kriittisten raaka-aineiden kerhon”.

”Aurinkopaneelit, lämpöpumput, sähköautot, sirut, lääkeaineet, ammukset: raaka-aineet ovat olennaisen tärkeitä teknologioille ja strategisesti merkittäville tuotteille”, sanoo EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton.

”Näiden kallisarvoisten ja niukkojen luonnonvarojen kysyntä lisääntyy voimakkaasti. Säädöksen myötä EU tehostaa toimintaansa raaka-aineiden louhinnan, jalostuksen, kierrätyksen ja monipuolistamisen osalta varmistaakseen luotettavan ja ympäristön kannalta kestävän tavan hankkia kriittisiä raaka-aineita”, hän lisää.

Samaan aikaan autonvalmistajiin kohdistuu painetta raaka-aineiden toimitusketjun entistä paremmasta hallinnasta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Volkswagen aikoo tehdä suoria investointeja kaivoksiin alentaakseen akkujen kustannuksia ja täyttääkseen puolet omasta tarpeestaan – autonvalmistaja kieltäytyi kuitenkin kommentoimasta näitä suunnitelmia Autovista24:lle.

Nettonollateknologiat

Eurooppa haluaa olla ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa, ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi sen on tehostettava nettonollateknologioiden tuotantoa. Tällaisia teknologioita ovat esimerkiksi tuuliturbiinit, aurinkopaneelit ja uusiutuva vety.

Nettonollateollisuutta koskeva säädös pyrkii lisäämään esimerkiksi akkujen, polttokennojen, maalämpöenergian ja sähköverkkoteknologioiden sekä muun vihreän teknologian rahoituksen saatavuutta. Säädös pyrkii luomaan Eurooppaan ympäristön, jossa on helpompi käynnistää nettonollaprojekteja ja saada niille rahoitusta.

EU:lla on kunnianhimoisena tavoitteena lisätä Euroopassa tapahtuvaa valmistusta niin, että nettonollateknologioiden tarvitsemista tuotteista vähintään 40 % olisi eurooppalaista tuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Euroopassa on myös virinnyt kiinnostusta maanosan muuttamisesta vedyn keskukseksi, ja uusiutuvan vedyn tuotannon pilottihuutokauppojen odotetaan käynnistyvän myöhemmin tänä vuonna.

Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston on vielä hyväksyttävä molemmat säädökset, ennen kuin ne voivat tulla voimaan. Vaikka monet yritykset, mukaan lukien autonvalmistajat, ovatkin suurelta osin ottaneet ilolla vastaan nämä toimenpiteet, jotkin teollisuuden toimijat ovat nostaneet esiin huolenaiheitaan.

Ei tarpeeksi kunnianhimoa?

Euroopan autonvalmistajien yhdistys (ACEA) sanoo, että nettonollateollisuutta koskevan säädöksen maininta akuista prioriteettisektorina on positiivinen kehitysaskel. Tämä auttaa parantamaan nettonollateknologioihin kohdistuvia sijoituksia ja asettamaan toimialan strategiset projektit etusijalle.

ACEA kuitenkin myös varoittaa merkittävistä epävarmuuksista joidenkin ehdotuksen osien tehokkuuden suhteen. Kriittisiä raaka-aineita koskevan säädöksen osalta yhdistys toteaa, että raaka-aineiden kerhon luomisen osalta on tehtävä enemmän, ja ehdottaa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa konseptin herättämiseksi henkiin.

”ACEA ottaa avosylin vastaan Euroopan komission ehdotukset nettonollateollisuutta koskevaksi säädökseksi ja kriittisiä raaka-aineita koskevaksi säädökseksi. Ratkaistavana on kuitenkin useita kysymyksiä, esimerkiksi säädösten mahdollisen vaikuttavuuden suhteen ja sen suhteen, miten yhdenmukaisia ne ylipäätään ovat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kanssa”, teollisuuden edustaja toteaa.

Saksan vaikutusvaltainen autoalan järjestö VDA esittää, että kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös ei täytä sille asetettuja odotuksia eikä tarpeita. VDA:n puheenjohtajan Hildegard Müllerin mukaan ehdotus jättää huomiotta pyynnöt eurooppalaisen toimijan perustamisesta, joka voisi tukea strategisten raaka-aineiden projekteja ja näin tehostaa näiden raaka-aineiden saatavuutta. ”Ehdotuksissa ei myöskään mainita suunnitelmia strategisten raaka-aineprojektien suorasta EU-tason taloudellisesta tuesta verovähennysten tai suorien tukirahojen muodossa. Sen sijaan jäsenvaltioita pyydetään rahoittamaan strategisia projekteja”, Müller kritisoi. Hän kommentoi myös, että tämä saattaa johtaa ”vääränlaiseen” kilpailuun EU-maiden välillä.

Epärealistiset tavoitteet ja huolenaiheet

Vaikka EU toivookin tulevansa vihreän teknologian edelläkävijäksi, jotkin viimeaikaisissa ehdotuksissa määritetyt tavoitteet ovat jatkossakin vapaaehtoisia. Näin ollen ne eivät ole oikeudellisesti sitovia, minkä vuoksi joidenkin tavoitteiden täyttyminen on epätodennäköistä.

Jotkin analyytikot ovat sitä mieltä, että viimeaikaiset ehdotukset eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia, kun taas toiset ovat tuoneet esiin huolenaiheita. Kritiikkiä on kuultu myös vihreiltä poliitikoilta ja kansalaisjärjestöiltä, jotka ovat huolissaan siitä, että molemmat säädökset voisivat aiheuttaa tarpeetonta haittaa luonnolle ja luonnon monimuotoisuudelle etenkin kaivostoiminnan yhteydessä.

Vihreän puolueen edustaja Euroopan parlamentissa Henrike Hahn varoittaa, että yleisluontoinen kehotus lisätä kaivostoimintaa ei ole sopivaa ja että kaivostoiminnan tulee jatkossakin olla kiellettyä suojelualueilla. Useat eurooppalaiset kaivostoimintaprojektit ovat joutuneet kritiikin kohteiksi, ja suuri joukko kansalaisia vastustaa niitä. Viime vuonna Serbia lakkautti useiden miljardien arvoisen Rio Tinton litiumprojektinsa viikkokausia kestäneiden protestien jälkeen.

Maailman ympäristöjärjestö WWF toteaa myös, että EU-komissio ei erottele ”toimintoja, jotka ovat ympäristölle haitallisia ja/tai joiden vaikutusta ei ole osoitettu laajassa mittakaavassa, ja toimintoja, jotka ovat puhtaita ja joita tulisi laajentaa nopeasti”. Järjestö kritisoi sitä, että poliitikot eivät ole huomioineet riittävästi materiaali- ja energiatehokkuutta.

Kriittisiä raaka-aineita koskevan säädöksen osalta WWF:n maailmanlaajuinen kaivostoiminnasta ja metalleista vastaava päällikkö Tobias Kind-Rieper sanoo: ”tavoite, jonka mukaan EU-alueella tulee käsitellä ja jalostaa vähintään 40 % raaka-aineista, on epärealistinen, ja se myös hankaloittaisi raaka-aineneuvotteluja kumppanimaiden kanssa”.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Käytettyjen autojen markkinat laskussa 2022, toipuuko tilanne vuonna 2023?

Pandemian aikana Euroopan käytettyjen autojen markkinat tuottivat vankkoja voittoja, kun hinnat nousivat kattoon. Tilanne on kuitenkin muuttunut tänä vuonna, ja käytettyjen autojen markkinat ovat kovan paineen alla. Autovista Groupin pääekonomisti Christof Engelskirchen pohtii vuoden 2023 näkymiä.

Käytettyjen autojen markkinat kukoistivat pandemian aikana. Kysyntä ylitti tarjonnan, kun ihmiset etsivät turvallisia vaihtoehtoja julkisille liikennevälineille ja vaihtoivat vanhempia käytettyjä autoja nuorempiin. Hinnat nousivat nousemistaan.

Uusien autojen tarjonnan väheneminen auttoi osaltaan käytettyjen autojen markkinoiden kukoistusta. Tämä tuotti vankkaa voittoa sidosryhmille, jotka valittivat tarjonnan puutteesta. Hintojen nousu on ehkä hidastunut viime aikoina, mutta markkinat eivät ole vielä saavuttaneet käännekohtaa – lukuun ottamatta joitakin lievempiä korjauksia alaspäin esimerkiksi Suomessa, Puolassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Käytettyjen autojen hintaindeksi maittain
Lähde: Autovista Group, Residual Value Intelligence

Käytettyjen autojen myynti laskussa vuonna 2022

Käytettyjen autojen myynti vertaantui aluksi hyvin uusien autojen rekisteröintiin. Vuosien 2019 ja 2020 välisenä aikana käytettyjen autojen myynti Euroopan viidellä suurella markkinalla (Saksa, Ranska, Italia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta) laski 2,6 miljoonalla yksiköllä (29,3 miljoonasta 26,7 miljoonaan), mikä johtui osittain pandemian aiheuttamista toimenpiteistä. Käytettyjen autojen markkinat elpyivät nopeasti, nousten 27,8 miljoonaan kauppaan, mikä on vain 5 prosenttia vähemmän kuin pandemiaa edeltänyt vuosi 2019.

Uusien autojen kaupat taasen vähenivät vuonna 2020 noin 25 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna ja päättyivät hieman alempana kuin vuonna 2021. Vuoden 2022 viimeisimpien näkymien perusteella uusien autojen myynti saattaa supistua edelleen, mutta ei samassa mittakaavassa kuin käytettyjen autojen markkinoilla, jotka menettävät noin 3 miljoonaa kauppaa vuonna 2022 verrattuna vuoteen 2021.

”Autoteollisuuden toimitusketjujen katketessa kolmatta vuotta käytettyjen autojen markkinat ovat kääntymässä,” kommentoi Andreas Geilenbruegge, Schwacken (osa Autovista Groupia) arviointivastaava. ”Käytettyjen autojen kauppaan kohdistuu paineita. Tuoreimmat näkymät osoittavat, että pelkästään Saksassa käytettyjen autojen kauppojen määrä vähenee miljoonalla vuonna 2022. Kauppoja tulee vain noin 5,7 miljoonaa, kun vuonna 2021 niitä tehtiin 6,7 miljoonaa. Tämä merkitsee 15 prosentin supistumista.”

Uusien ja käytettyjen autojen kauppa viidellä suurella markkinalla 2017-2022*

Kuluttajien luottamus matalampi kuin koskaan

Supistuminen on merkittävämpää kuin monet toimijat olivat vuoden alussa odottaneet. Käytettyjen autojen markkinoiden kiristymiseen on useita syitä:

  • Inflaation kiihtyessä käytettyjen autojen hinnat ovat nousseet niin paljon, että kysyntäjousto alkaa vaikuttaa. Ihmiset miettivät tarkkaan, onko heillä varaa ostaa käytetty ajoneuvo tällä hinnalla, kun vaihtoehtona on pitää kiinni jo omistetusta käytetystä autosta pidempään.
  • Keskuspankkien muuttuvaan rahapolitiikkaan, jonka tavoitteena on inflaation torjuminen, liittyy konkreettinen riski kielteisistä seurauksista talouksille ja työmarkkinoille. Tämä on toinen ratkaiseva tekijä, joka viivästyttää ostopäätöksiä.
  • Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo yhtälöön uuden epävarmuustekijän, joka ei liity ainoastaan energiakustannusten nousuun. Kuluttajien luottamus on kaikkien alempana kuin koskaan.
  • Uusien autojen jatkuva vähäinen tarjonta vähentää myös käytettyjen autojen määrää. Esimerkiksi vuosina 2018/2019 rekisteröidyt mallit, joiden leasingvuokraus on nyt uusittavana joutuvat odottamaan pidempään, koska korvaavia autoja ei ole tulossa, mikä taas vähentää käytettyjen autojen määrää. Lisäksi kolme vuotta kestäneet normaalia alhaisemmat lyhyen syklin rekisteröinnit vähentävät (uudempien) käytettyjen autojen määrää markkinoilla.


Käytettyjen autojen myynnin lasku

Käytettyjen autojen markkinoiden supistuminen liittyy suurelta osin vanhempiin eli yli neljä tai jopa 10 vuotta vanhoihin käytettyihin autoihin. ”Nuorempien käytettyjen autojen, erityisesti leasing-sopimuksista vapautuvien autojen kauppa on pysynyt huomattavan hyvin pystyssä. Ne ovat suurelta osin kriisiä edeltävällä tasolla,” sanoo Dataforcen toimitusjohtaja Marc Odinius. “Nähtävissä on myös, että lyhyen syklin rekisteröintien odotettu notkahdus heijastuu nyt käytettyjen autojen markkinoille, kun alkuperäiset laitevalmistajat etsivät arvokkaampia kanavia. Tämän vuoksi 0-2-vuotiaiden käytettyjen autojen kaupat ovat vähentyneet. Vanhempien autojen myynnin supistuminen on kuitenkin kaikista suurinta.”

Käytettyjen autojen myynti auton iän mukaan (esimerkki: Saksa) tammikuu 2017-2022*
*Koko vuoden 2022 ennuste
Lähde: National registration offices, Dataforce, Autovista24 analysis

Korkeat hinnat vähentävät kompromisseja

Käytettyjen autojen kauppaan kohdistuu paineita yli neljän vuoden ikäisten autojen segmentissä. Hinnat nousivat tässä luokassa enemmän kuin missään muussa ikäryhmässä, mikä selittää, miksi tämä segmentin myynti on hidastumassa. Geilenbrueggen mukaan ”autojen runsaan tarjonnan puute yhdistettynä erittäin korkeisiin hintoihin tekee oikean ostajan löytämisestä tietylle autolle haastavampaa. Näillä hinnoilla ihmiset eivät ole halukkaita tekemään kompromisseja, ja osa heistä poistuu markkinoilta”.

Käytettyjen autojen hintaindeksi iän mukaan (esimerkki: Saksa)
Lähde: Autovista Group, Residual Value Intelligence

Epävarmoja ennusteita vuodelle 2023

Tämänhetkisen kriisin syynä ovat katkeilevat toimitusketjut, vahva kysyntä sekä vankka yksityinen ja julkinen ostovoima. Vuoden 2020 jälkeistä talouden supistumista seurasi nopea elpyminen vuonna 2021, joka nosti energian hintoja ja inflaatiota jo vuoden 2021 loppupuolella.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuoden 2022 alussa on nostanut energian hintaa entisestään. Sen osuus on noin 50 prosenttia Euroopassa vallitsevasta inflaatiosta. Keskuspankit purevat nyt myöhään, mutta kovemmin, mikä pahentaa taloudellista stressiä. Lisäksi puolijohteiden puutteet ja pandemiasta johtuvat toimenpiteet jatkuvat Kiinassa, mikä häiritsee jatkuvasti toimitusketjuja. Syksyn ja talven COVID-19-tartuntojen alloilla voi myös olla negatiivinen vaikutus tilanteeseen.

Autovista Groupin vuoden 2023 perusskenaariossa ennakoidaan toimitusketjuongelmien jatkumista, erittäin hidasta talouskasvua, johon liittyy suurta epävarmuutta, ja valuuttoihin liittyvää inflaatiota. Uusien ja käytettyjen autojen markkinat pysyvät siis paineen alla. Uusien autojen markkinoiden nykyinen supistuminen johtuu suurelta osin toimitusketjuongelmista – suurin osa rekisteröitävistä autoista on tilattu useita kuukausia sitten. Osa autojen toimitusketjuongelmista helpottunee vuoteen 2023 mennessä, joka on kriisin neljäs vuosi.

Uusien autojen rekisteröintien pitäisi kasvaa vuoteen 2022 verrattuna. Käytettyjen autojen markkinoiden odotetaan vastaavasti vilkastuvan, koska autoja toimitetaan enemmän. Sekä uusien että käytettyjen autojen markkinoilla odotetaan elpymistä vuonna 2023 verrattuna vuoteen 2022, mutta tämä ei tarkoita, että vuosi 2023 olisi kokonaisuudessaan autoteollisuuden elpymisvuosi.

Vuoteen 2023 ulottuvat ennusteet riippuvat tietysti oletuksista, jotka koskevat sitä, kuinka nopeasti kielteisten tekijöiden määrä vähenee. Vuonna 2023 voi kehittyä myönteisempiä skenaarioita, esimerkiksi jos Ukrainassa saavutetaan vakaa tulitauko tai jos energian hinnat laskevat. Varovaisuus on kuitenkin  tässä tilanteessa järkevää. IMF totesi heinäkuussa antamissaan talousnäkymissä seuraavaa: ”Näkymiin kohdistuvat riskit kallistuvat ylivoimaisesti alaspäin”.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Ympäristöystävällistä litiumia Euroopan autoalalle

Voidaanko litiumia tuottaa ympäristöystävällisellä tavalla? Autovista 24:n toimittaja Rebeka Shaid uppoutuu aiheeseen ja tarkastelee erästä edistyksellistä projektia Saksassa.

Litium on yksi maailman kysytyimmistä raaka-aineista. ”Valkoiseksi kullaksikin” kutsutulla pehmeällä ja hopeanharmaalla metallilla on rooli autoalan sähköisessä siirtymässä ja sitä käytetään myös monilla muilla teknologiaan keskittyvillä sektoreilla. Tätä sähköautojen akuille tuiki tärkeää materiaalia löydetään magmakivilajeista ja mineraalilähteistä.

Euroopalla on vaikeuksia toimittaa tätä harvinaista maametallia, sillä 80 prosenttia siitä tulee Kiinasta. Sen lisäksi perinteiseen litiuminlouhintaan liittyy ympäristökysymyksiä, sillä se pilaa maaperää ja aiheuttaa ongelmajätettä. Muita sivuhaittoja ovat vesihukka, biodiversiteetin vähentyminen sekä maanpinnan epävakauden ja jokien suolapitoisuuden lisääntyminen.

Saksalais-australialainen yritys nimeltä Vulcan Energy Resources suunnittelee tarttuvansa näihin ongelmiin. Se on parhaillaan tuomassa nollapäästöistä litiumia tavoittelevan projektinsa Saksaan tuottaakseen raaka-ainetta paikallisesti ja kestävästi. Missiossaan muuttaa sitä, miten litiumia tuotetaan, yritys on solminut merkittäviä toimitussopimuksia eurooppalaisten autonvalmistajien ja akkuteollisuuden johtavien tahojen kanssa sekä voittanut puolelleen tärkeitä sijoittajia.

”Uutamme litiumia kuumasta lähdevedestä 2 500–4 500 metrin syvyydessä ja tuotamme hiilidioksidipäästötöntä litiumia fysikaalisin metodein”, Vulcanin Saksassa toimiva toimitusjohtaja ja geoterminen asiantuntija Horst Kreuter kertoi Autovista 24:lle.

”Vältämme hiilidioksidin tuottamista hyödyntämällä uuttamisprosessissa geotermisen porausreiän lämpöä. Yli 50 prosenttia geotermisestä energiasta jää yli, ja sitä voidaan käyttää lämmittämiseen, jäähdyttämiseen ja syöttää energiantuotantoon projektin lähialueilla”, hän lisäsi.

Hiilidioksidipäästötöntä litiumia

Projektin avaintermejä ovat hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja uusiutuva energia. Vulcanin litiumprojekti luottaa luonnossa esiintyvään uusiutuvaan geotermiseen energiaan, jota käytetään litiumin uuttamisprosessissa. Sen sivutuotteena syntyvää uusiutuvaa energiaa voidaan hyödyntää muualla. Vulcan korostaa, että se ei käytä fossiilisia polttoaineita, ja että sen menetelmissä käytetään vain vähän vettä.

Verrattuna muihin tapoihin tuottaa litiumia, kaikki tämä kuulostaa lupaavalta. Yksi tonni litiumhydroksidia tuotettuna perinteisellä kalliolouhintamenetelmällä kuluttaa noin 170 kuutiota vettä ja tuottaa 15 000 kiloa hiilidioksidia. Myös haihdutusaltaat, litiumin toinen tuotantotapa, käyttää tyypillisesti 496 kuutiota vettä ja tuottaa 5 000 kiloa hiilidioksidia.

Vulcan kertoo, että sen projekti ei tuota ollenkaan hiilidioksidia ja käyttää vain 80 kuutiota vettä tuotettua litiumhydroksiditonnia kohti. Myös kulut ovat pienemmät, eikä Vulcanin toiminta Ylä-Reinin laaksossa vie ollenkaan niin paljon maa-alaa kuin muut tuotantotavat.

”Mikä tekee tavastamme tuottaa litiumia erityisen, on sen hiilidioksidipäästöttömyys. Sillä on myös paljon pienempi ympäristöjalanjälki ei pelkästään hiilidioksidipäästöjen osalta vaan myös pienemmän vedenkulutuksen ja prosessin tuottaman jätemäärän vuoksi”, Kreuter sanoi.

Keskuspaikkana Saksa

Vaikka Saksassa on Euroopan suurin autoteollisuus, maata ei yleensä yhdistetä litiumin tuotantoon. Saksassa on kuitenkin Euroopan suurimmat litiumvarat. Vulcan suunnittelee aloittavansa kaupallisen tuotannon vuonna 2024 ja sen tavoite on tuottaa 40 000 tonnia litiumia vuodessa – mikä olisi tarpeeksi miljoonan sähköauton tarpeisiin.

lähde: Vulcan Energy

”Ylä-Reinin laakso on hautavajoama, minkä vuoksi lämpö on lähempänä maan pintaa. Se tekee laaksosta geotermisesti kuumimman alueen koko Keski-Euroopassa. Globaalissa mittakaavassa edullisempia alueita sijaitsee Yhdysvalloissa, Keski-Amerikassa, Aasiassa ja Uudessa-Seelannissa”, sanoi Kreuter.

”Toisaalta, Saksassa ollaan innokkaita tukemaan uusiutuvia energianlähteitä syöttötariffein, mikä tuo geotermisen energian käytölle taloudellisen kannustimen. Tulevaisuudessa sitä käytetään merkittävästi lämmitykseen ja jäähdytykseen, erityisesti kun Eurooppa haluaa irtautua idästä toimitettavasta kaasusta.

Kreuter varoitti, että 80 prosenttia Saksan litiumtarpeesta tuodaan tällä hetkellä Kiinasta, Australiasta ja Chilestä – maista, joissa hänen mukaansa käytetään litiumin tuotantoon yleensä ympäristölle haitallisia menetelmiä.

Eurooppa haluaa vähentää raaka-aineriippuvuuttaan muista maista ja perustaa paikallisen ja luotettavan toimitusketjun, koska teollisuudenalat siirtyvät sähköön ja nollapäästöihin. Vuoteen 2030 mennessä EU tarvitsee 18-kertaisen määrän litiumia nykyiseen verrattuna, joten osa ratkaisua ovat lyhyemmät toimitusverkostot, joilla tehostetaan resurssien käyttöä.

Edelläkävijä

Litiumilla on edelleen kova kysyntä, sillä autonvalmistajat siirtyvät tuottamaan sähköautoja. Vulcan odottaa kysynnän kasvavan roimasti vuodesta 2024 eteenpäin, eikä ole sattumaa että puhtaan teknologian yritys aikoo saada litiumintuotannon käyntiin siihen mennessä.

”Olemme jo myyneet varastomme asiakkaillemme, joita akkutuotannossa ovat Umicore ja LG Energy solution ja autoteollisuudessa VW, Stellantis ja Renault”, sanoi Kreuter.

”Koska autoteollisuus ei ainoastaan halua myydä sähköautoja vaan myös käyttää ympäristöystävällisesti tuotettuja metalleja, kysyntä tulee kasvamaan. Myös meidän intresseissämme on olla kaivosyrityksen sijaan uusiutuvan energian tuottaja, jolle litium on erittäin tärkeä lisä”, hän jatkoi.

Yritys listautui hiljattain Frankfurtin pörssiin, mitä Kreuter kuvaili virstanpylvääksi. Stellantisista on 50 miljoonan euron sijoituksen turvin tulossa suurin Vulcanin osakkeenomistaja.

Kreuter selitti, että varat käytetään projektin kehitykseen, mikä on varsin kallista. Hän kuitenkin uskoo, että massiivinen sijoitus kuvastaa autonvalmistajien sitoutuneisuutta kestävämmin tuotettujen raaka-aineiden käyttöön.

”Uskon, että Stellantis on asiassa edelläkävijä, sillä se on tietääkseni ensimmäinen autonvalmistaja, joka sijoittaa litiumia alalle tuottavaan yritykseen”, hän lisäsi.

Litiumin kyseenalainen tulevaisuus

Alan tutkimus kuitenkin kertoo, että litiumin ja koboltin kaltaiset raaka-aineet saattavat jonain päivänä kadota sähköautojen akuista. Ne voidaan korvata halvemmilla mineraaleilla, kuten kalsiumilla. Äkillinen pula litiumista yhdistettynä sen tuottamiseen liittyviin ympäristöhuoliin on saanut tutkijat etsimään vaihtoehtoja. Ne ovat kuitenkin vielä vuosien päässä kaupallisesta käytöstä.

Kiinteäelektrolyyttiset akut ja natriumioniakut voivat kilpailla litiumioniakkujen kanssa, mutta kuten Kreuter korostaa, litium on erityinen metalli sen koon, painon ja notkeuden vuoksi. ”Sitä on vaikeaa korvata, erityisesti autoteollisuudessa, jossa tarvitaan kevyitä ja pieniä akkuja”, hän sanoi. ”Emme tule näkemään vaikutusta ainakaan kymmeneen tai viiteentoista vuoteen, mutta tulevaisuuden kehitystä on aina vaikea arvata.”

Euroopan komissio harkitsee litiumin luokittelemista myrkylliseksi kemikaaliksi, sillä Euroopan kemikaaliviraston riskinarviointikomitean mukaan litiumsuolat voidaan luokitella vaarallisiksi ihmisen terveydelle. Alan järjestöt vastustavat tätä suositusta, jonka ne sanovat hidastavan Euroopan vihreää siirtymää.

”Ennen päätöksentekoa tarvitaan lisää tietoa ja dataa, sillä päätös vaarantaisi kasvavan akku- ja sähköajoneuvoalan kehityksen Euroopassa. Päätös ryhtyä toimiin tulisi tehdä kriittisen arvioinnin pohjalta”, sanoi Kreuter.

Vulcan haluaa joka tapauksessa olla ympäristöystävällinen litiumintuottaja, ja yritys toivoo, että muut seuraisivat sen esimerkkiä ja yrittäisivät tehdä litiumtuotteista kestävämmin tuotettuja.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Lancia elvyttää tavaramerkkiään ja laajentaa Euroopan markkinoille EV-malliston avulla

Lancia on antanut lisätietoja 10-vuotisstrategiastaan. Italialainen yritys aikoo panostaa sähköautoihin elvyttääkseen myyntiä ja päästäkseen takaisin Euroopan markkinoille. Stellantiksen omistama valmistaja alkaa tuottaa kolmea uutta mallia vuodesta 2024 alkaen.

Sähköistäminen on avainasemassa, sillä Lancian tavoitteena on tuoda markkinoille vain täyssähköautoja vuodesta 2026 alkaen, ja vuodesta 2028 alkaen Lancia haluaa sitoutua myymään pelkästään täyssähköautoja, kunhan polttomoottorimalleista on luovuttu. Yritys on nyt valmis laajentumaan Eurooppaan ja kohdistaa suunnitelmansa aluksi muutamiin maihin.

Lancia on jo vuosia ollut arvostettu merkki Italiassa, mutta se on lähes kadonnut muilta Euroopan markkinoilta. Yritys toivoo voivansa kääntää onnensa nimitettyään viisi uutta brändijohtajaa Ranskaan, Saksaan, Espanjaan, Belgiaan ja Alankomaihin.

Lancian renessanssi

Lancia katsoo tulevaisuuteen kunnianhimoisesti. Yritys esitteli viime vuonna niin sanotun renessanssistrategiansa, jonka tavoitteena on palata Euroopan suurille markkinoille. Lancia-merkin kansainvälistämiseen sisältyy 100 jälleenmyyjän verkoston luominen 60 Euroopan kaupunkiin. Puolet myynnistä on tarkoitus tehdä verkossa.

”Lancia […] ottaa ensimmäisen askeleen tullakseen uskottavaksi ja arvostetuksi premium-merkiksi. Viime syyskuussa hyväksytty 10-vuotissuunnitelmamme on nyt käynnissä,” sanoo Lancia-merkin toimitusjohtaja Luca Napolitano.

”Edustamme italialaista tyyliä, ja tämä on renessanssimme. Innovaatio ja ajaton muotoilu ovat aina olleet keskeisiä arvojamme, ja nyt haluamme lisätä listalle kestävyyden, asiakaskeskeisyyden ja vastuullisuuden,” Napolitano jatkaa.

Uuden Lancia Ypsilon -mallin lanseeraus merkitsee strategian aloituspistettä. Autossa on 100-prosenttisesti sähköistetty voimansiirto, se kuuluu B-segmenttiin, ja se on noin neljä metriä pitkä.

Lancia toi markkinoille tulee uuden lippulaivamallin, joka 4,6 metrin pituudellaan kuuluu Euroopan suurimpaan segmenttiin. Kolmas malli, Delta, tulee markkinoille vuonna 2028, ja Lancia kuvailee sitä ”veistokselliseksi ja lihaksikkaaksi autoksi”, jonka pituus on 4,4 metriä.

“Italialaista eleganssia”

Kolme uutta mallia kattavat 50 prosenttia markkinoista, ja ne voivat auttaa parantamaan Stellantisin suorituskykyä premium- ja luksussegmentillä. Vaikka yritys keskittyykin sähköajoneuvoihin, tavoitteena on kiinnittää enemmän huomiota myös kestävään kehitykseen. Lancian uudessa mallistossa käytetään kierrätysmateriaaleja, ja puolet käsiteltävistä pinnoista on valmistettu ekologisesti kestävistä materiaaleista.

Lancian mukaan asiakkaille tarjotaan ”italialaista eleganssia”, ja seuraavan sukupolven malleissa on intuitiivinen ajoneuvotekniikka ja minimalistinen virtuaalinen käyttöliittymä, jonka avulla voidaan ohjata äänijärjestelmää, ilmastointia ja valaistusta yhdellä painikkeella.

Pitkän aikavälin strategia avaa Lancian uuden luvun. Juuri nämä viisi Euroopan markkinaa valittiin, koska ne ovat menestyneet hyvin B-segmentissä. Saksa ja Alankomaat ovat lisäksi avainasemassa autojen verkkomyynnissä.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Mercedes-Benz luopuu halvemmista malleista ja keskittyy huippuluokan luksusautoihin

Mercedes-Benz keskittyy kannattavuuden lisäämiseksi kalliimpiin luksusajoneuvoihin. Yritys aikoo myös päivittää tuotevalikoimaansa ja nopeuttaa sähköistämistä.

Noin 75 prosenttia yrityksen investoinneista käytetään sellaisten huipputuotteiden kehittämiseen, joilla on parhaat katteet ja kannattavuus. Mercedes-Benz terävöittää liiketoimintastrategiaansa ja aikoo vähentää perustason ajoneuvojen tuotantoa ja karsia siten tuotevalikoimaansa. Toiveena on, että toimenpiteet lisäävät huippuluokan luksusajoneuvojen myyntiä 60 prosentilla vuoteen 2026 mennessä.

Edullisten mallien karsiminen

Yritys painottaa, että strateginen lähestymistapa johtaa parempiin taloudellisiin tuloksiin, etenkin kun markkinaolosuhteet ovat edelleen haastavat. Mercedes-Benz odottaa korkealuokkaisten luksusautojen kysynnän kasvavan, minkä ansiosta raaka-ainekustannusten nousua voi kompensoida korkeammilla hinnoilla.

”Luksus on aina ollut tuotemerkkimme ydin, ja nyt se on myös strategiamme ytimessä,” sanoo Mercedes-Benz Groupin johtokunnan puheenjohtaja Ola Källenius.

”Tarkennamme liiketoimintamallimme ja tuotevalikoimamme painopistettä edelleen, jotta voimme maksimoida Mercedes-Benzin potentiaalin myös haastavissa olosuhteissa. Tavoitteenamme on rakentaa maailman halutuimpia autoja.”

Yhtiö haluaa kiinnittää huomionsa kolmeen tuoteryhmään – huippuluokan luksukseen, perusluksukseen ja aloittelevaan luksukseen. Mercedes-Benz aikoo vähentää luksusmallivaihtoehtojen määrän seitsemästä neljään. Yritys ei kuitenkaan täsmentänyt, mitkä mallit ovat poistumassa valikoimasta. Alkutason malleihin kuuluvat A- ja B-luokan kompaktit autot, joiden tuotanto saattaa nyt loppua.

Luksusautot

Autonvalmistaja esitteli hiljattain esimerkkejä huippuluokan ajoneuvoista, mukaan lukien Mercedes-Maybach Haute Voiture -konseptin, jota se kuvailee hienostuneen ylellisyyden huipuksi. Malli tulee markkinoille vuonna 2023 rajoitettuna eränä, eli kyseessä on hyvin eksklusiivisen auto.

Kaiken kaikkiaan Mercedes-Maybach laajentaa huippuluokan tuotetarjontaansa ensi vuonna lanseerattavan Mercedes-Maybach EQS SUV:n johdolla. Muita samaan luokkaan kuuluvia malleja ovat kaikki Mercedes-AMG:n ajoneuvot sekä Mercedes-Benzin S- ja G-luokan mallit ja luksusmalli GLS.

”Useimmat luksusyritykset rakentavat maineensa yhden tai kahden menestystuotteen varaan. Mercedes-Benz on onnekas, sillä sen tuotevalikoimaan kuuluu useita ikonisia tuotteita ja tuotemerkkejä, kuten S-luokka, SL, G sekä AMG- ja Maybach-merkit,” Källenius sanoo. ”Meillä on suuri mahdollisuus laajentaa huippuvalikoimaamme entistäkin kiehtovammilla tuotteilla.”

Uutinen Mercedes Benzin uudesta strategiasta tulee samaan aikaan, kun autonvalmistajat nostavat hintoja Ukrainan sodan, puolijohdepulan ja Kiinan pandemiaan liittyvien seisokkien aiheuttamien markkinakomplikaatioiden vuoksi. Tämä on johtanut laajoihin toimitusketjuongelmiin, tuotantokatkoksiin ja toimitusten viivästymiseen monissa autoteollisuuden yrityksissä.

Huolimatta markkinoiden häiriökehityksestä ensimmäisellä vuosineljänneksellä Mercedes-Benzin tulos ennen korkoja ja veroja (EBIT) nousi 5,2 miljardiin euroon, ja hinnankorotukset kasvattivat yrityksen voittoja. Valmistaja vahvisti hiljattain myyneensä maailman kalleimman auton, harvinaisen Mercedes-Benz SLR coupe -auton vuodelta 1955, yksityisomistajalle huikealla 135 miljoonan euron hinnalla.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Euroopan käytettyjen autojen kauppa rauhoittui ensimmäisellä neljänneksellä

Autovista24

Autovista24:n varatoimittaja Tom Geggus pohtii Euroopan viiden suuren käytettyjen autojen markkinan rauhoittumista vuoden 2022 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Kaikki vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokset on julkistettu. Niiden mukaan käytettyjen autojen myynti on hidastunut Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa. Kaikki viisi suurta markkinaa eivät kuitenkaan kokeneet samanlaista tahdin muutosta, sillä Italiassa vauhti on kiihtynyt ja Yhdistyneessä kuningaskunnassakin tulokset olivat myönteisiä. Uusien autojen markkinoiden tuloksiin verrattuna Saksa oli kuitenkin ainoa maa, jossa käytettyjen autojen myynti oli huomattavasti hidastunut.

Chart: Neil King, Autovista24  Source: AAA Data, CCFA, KBA, ANFIA, GANVAM, ANFAC, SMMT  Created with Datawrapper

Käytettyjen autojen markkinat ovat nauttineet lisääntyneistä kaupoista uusien autojen markkinoiden hyydyttyä. Pandemian aikana puolijohteet suunnattiin kulutuselektroniikan markkinoille, mikä johti siihen, että autoteollisuus joutui pulaan, kun rajoitukset poistettiin.

Samaan aikaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti johdinsarjojen puutteeseen ja yhä levottomampaan geopoliittiseen ilmapiiriin. Inflaation ja elinkustannusten nousun vuoksi uudet autot ovat monien ulottumattomissa. Tuotannon tilanne on ongelmallinen, toimitusajat ovat pidentyneet, ja yhä useammat ihmiset päättävät olla ostamatta uutta autoa.

Tilanteella on kerrannaisvaikutuksia, sillä monet pidättäytyvät ostamasta uutta autoa eivätkä siirrä nykyistä autoaan käytettyjen autojen markkinoille. Näin ollen Euroopan suurimmilla automarkkinoilla kysyntä supistuu, kun tarjonta vähenee, mikä vuorostaan auttaa parantamaan jäännösarvoja.

Ranskan ja Espanjan romahdus

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana käytettyjen autojen markkinat laskivat Ranskassa 11,2 prosenttia edellisvuodesta, ja AAA Datan lukujen mukaan kauppoja tehtiin 1 395 230 kappaletta. Tulos on kuitenkin uusien autojen markkinoita parempi, sillä ne laskivat 17,3 prosenttia samalla ajanjaksolla.

GANVAM raportoi, että käytettyjen autojen kauppojen määrä Espanjassa laski 1,8 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 449 086 kappaleeseen. Samaan aikaan maan uusien autojen markkinat romahtivat kaksinumeroiseen laskuun, eli 11,6 prosenttia.

Verrattuna vuoden 2021 kolmeen ensimmäiseen kuukauteen Saksan käytettyjen autojen markkinat laskivat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain 7 prosenttia, ja kauppoja tehtiin 1 472 042 kappaletta. KBA:n tuoreimpien lukujen mukaan uusien autojen markkinoiden tilanne oli vielä parempi, sillä ne laskivat vain 4,6 prosenttia edellisvuodesta.

Italian ja Yhdistyneen kuningaskunnan positiivinen tilanne

Italian käytettyjen autojen markkinat olivat selkeä voittaja vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä, sillä 1 205 939 kauppaa merkitsi 34,9 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Sen uusien autojen rekisteröinnit laskivat kuitenkin ANFIA:n mukaan viidestä suuresta markkinasta eniten; 24,4 prosenttia vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

new-car
Lähde: SMMT

SMMT:n mukaan kauppojen määrä kasvoi myös Yhdistyneen kuningaskunnan käytettyjen autojen markkinoilla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. 1 774 351 autoa vaihtoi omistajaa, eli maassa kirjattiin 5,1 prosentin kasvu vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Uusien autojen markkinat laskivat, mutta vain 1,9 prosenttia. 1 687 755 kauppaa rekisteröitiin.

Jäännösarvot kunnossa

Viimeisin markkinapäivitys (Monthly Market Update, MMU) vahvisti, että Euroopan keskeisillä markkinoilla käytettyjä autoja myytiin huhtikuussa vähemmän kuin edeltävinä kuukausina vuonna 2022. Autovista Groupin kuukausittainen markkinakatsaus kattaa Itävallan, Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan, Sveitsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan. Siinä otetaan huomioon myös polttoainetyyppi, uusien autojen keskimääräiset listahinnat, myyntimäärät ja aktiiviset markkinavolyymi-indeksit.

Jäännösarvot ovat pysyneet vakaana, koska yksityishenkilöt ja yritykset pitävät ajoneuvoistaan kiinni pidempään, sillä uuden auton hankkiminen on vaikeaa. Tämä koskee koko autoteollisuuden kirjoa, ostetuista malleista leasing-ajoneuvoihin ja yritysautoihin. Kun käytettyjen autojen tarjonta vähenee, niin tekee kysyntäkin, mikä tarkoittaa, että jäännösarvot ovat pysyneet pinnalla.

Huhtikuun markkinapäivitystä tarkasteltaessa Autovista Groupin tämän vuoden jäännösarvonäkymätovat parantuneet Itävallassa, Italiassa ja Sveitsissä. Samaan aikaan Yhdistyneen kuningaskunnan ennuste aleni, koska markkinoiden toiminta on huomattavan rauhallista. Ranskan ja Espanjan näkymät säilyvät ennallaan, samoin Saksan viime kuussa tehtyjen korotusten jälkeen.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Kian uusi Niro Plus “purpose-built” sähköauto

Kia vahvisti asemaansa kestävien liikkuvuusratkaisujen tarjoajana lanseeraamalla hiljattain Niro Plussan, joka on yrityksen ensimmäinen tarkoitukseen suunniteltu ajoneuvo (PBV, purpose-built vehicle). Uutta sähköautoa (EV) käytetään Etelä-Koreassa nollapäästöisenä taksina, ja valmistaja uskoo, että mallista tulee tärkeä osa tulevaisuuden liikennettä.

Yrityksen tavoitteena on tuoda markkinoille oma PBV-mallisto vuoteen 2025 mennessä ja pyrkiä PBV-markkinoiden johtajaksi vuosikymmenen loppuun mennessä. Siihen asti yritys keskittyy muokkaamaan olemassa olevia mallejaan erityistarkoituksiin.

Niro Plus on räätälöity erityisesti taksi- ja kuljetusalan yrityksille, mutta se sopii myös yksityisasiakkaille vapaa-ajan tarkoituksiin, kuten retkeilyyn. Kia esitteli täysin uuden Niro-mallin ensimmäisen kerran marraskuussa 2021 Soul Mobility Show -tapahtumassa.

Niro Plus -mallin ei-taksiversio tulee saataville tietyillä ulkomaisilla markkinoilla vuoden 2022 lopussa. Autoa myydään akkusähköautona (BEV), pistokehybridinä (PHEV) ja hybridinä (HEV).

Kia haluaa osoittaa sitoutuneensa ympäristöystävällisempään tuotantoon. Niro Plus -auton valmistukseen käytetään kestäviä materiaaleja, jotka on valmistettu kierrätetystä tapetista, eukalyptuksen lehdistä ja vesipohjaisesta maalista. Kia aikoo laajentaa ympäristöystävällisten materiaalien valikoimaa, ja se aikoo myös luopua eläinten nahan käytöstä.

Uudenlaista liikkuvuutta

”Kia muuttaa liiketoimintastrategiaansa ja keskittyy tästä lähin sähköautojen suosimiseen ja uusien, käyttäjien tarpeisiin räätälöityjen tuotteiden käyttöönottoon eri puolilla maailmaa,” sanoo Sangdae Kim, Kia eLCV-liiketoimintayksikön johtaja. ”Niro Plus on ensimmäinen askeleemme PBV-maailmaan, josta löytyy paljon potentiaalia tulevalle kehitykselle.”

Kia lanseerasi helmikuussa Ray Van -mallin, jota kuvailtiin Etelä-Korean ensimmäiseksi yksipaikkaiseksi pakettiautoksi. Ray Van on suunniteltu vastaamaan pienten rahtikuljetusten kasvavaan kysyntään.

Vuonna 2025 Kian ensimmäinen PB-ajoneuvo on todennäköisesti keskikokoinen ajoneuvo. Niro Plus on askel lähemmäs ympäristöystävällisempää Kiaa. Pandemian aikana jakelu- ja logistiikkapalvelujen kysyntä on kasvanut, ja Kia pyrkii lisäämään PBV-valikoimaansa, jotta sähköautot voisivat tarjota vaihtoehdon julkiselle liikenteelle. Kian mukaan tulevia sähköautomalleja voisi kuvailla jopa liikkuviksi toimistoiksi.

Ensimmäisen sukupolven Niro crossover EV -malliin perustuva Niro Plus -taksimalli sisältää lisäparannuksia. Niro Plus -taksimalli on 10 mm pidempi ja 80 mm korkeampi. Matkustamon tilat ovat suuremmat rungon ohuempien rakenteiden ja ohuempien istuinten ansiosta. Myös monitoiminäyttöä on parannettu, ja Kia aikoo tarjota OTA-päivityksiä ja -palveluita..

Meret puhtaaksi

Osana Kian tavoitetta kehittyä kestävän liikkuvuuden tarjoajaksi yritys on myös solminut seitsenvuotisen yhteistyösopimuksen kansalaisjärjestö The Ocean Cleanupin kanssa, joka kehittää teknologioita muovin poistamiseksi maailman meristä.

Kumppanuus on osa Kian strategiaa kestävän kehityksen edistämiseksi, ja yritys pyrkii nostamaan tuotannossa käytettävän kierrätysmuovin osuuden 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Kia tukee taloudellisesti kansalaisjärjestöjä sekä merten ja jokien puhdistushankkeita. Kierrätetty muovi päätyy sitten Kian tuotteisiin.

”Muovi ei itsessään ole huono materiaali, mutta sitä on käytettävä vastuullisesti”, sanoo The Ocean Cleanup -järjestön perustaja ja toimitusjohtaja Boyan Slat. ”Haluamme todistaa, että kierrätysmuovia voidaan käyttää kestävästi.”

Kian emoyhtiö Hyundai tukee samankaltaisia hankkeita. Yritys onkin tehnyt yhteistyötä Healthy Seas -järjestön kanssa merten saastumisen torjumiseksi ja aikoo käyttää kierrätetyistä kalastusverkoista löytyvää nailonia ajoneuvojen varustamiseen kestävämmillä tuotteilla.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Volvo investoi viidessä minuutissa latautuviin sähköautoakkuihin

Volvo Cars on sijoittanut StoreDot-yritykseen, joka kehittää pikalatausteknologiaa sähköautojen akkuja varten.

Israelilainen StoreDot liittyy Volvo Cars Tech Fund -rahaston avulla mukaan Volvo Carsin ja Northvoltin akkuteknologian kehittämisprojektiin, joka alkoi viime vuonna. Sijoituksellaan Volvo on varmistanut saavansa käyttöön kaiken yhteistyössä kehitetyn teknologian.

Yhteistyöllä Volvo Carsin kanssa StoreDot pyrkii nopeuttamaan teknologiansa markkinoille saattamista, sillä sen tavoitteena on yltää massatuotantoon vuoteen 2024 mennessä. Volvo Cars on ensimmäinen premium-luokan autonvalmistaja, joka on investoinut StoreDotiin.

Vallankumouksellista latausta

StoreDot kehittelee teknologiaa, jonka pitäisi yrityksen mukaan johtaa akkuihin, jotka voivat viiden minuutin latausajan jälkeen tarjota 160 kilometrin sähköisen toimintamatkan. Tämä uusi teknologia olisi autoteollisuudelle mullistavaa. Sähköautoihin siirtymisen esteenä monille kuljettajille on ollut auton lataamiseen kuluva aika. Toisin kuin bensiini- ja dieselautot, jotka voidaan tankata muutamassa minuutissa, monet sähköautot vaativat vähintään 30 minuuttia latausta, jotta niiden toimintamatka olisi riittävä.

Siksi autonvalmistajat etsivät tekniikkaa, jolla latausaikaa voitaisiin lyhentää huomattavasti. StoreDot ilmoitti viime vuonna kehittelevänsä pikalatausjärjestelmiä. Yrityksen uusi akkuteknologia pohjautuu piipohjaiseen anoditekniikkaan ja siihen liittyvään ohjelmistojen integrointiin.

Volvo suunnittelee ryhtyvänsä vuoteen 2030 mennessä yksinomaan sähköautomerkiksi, ja sen sijoitus StoreDotiin auttaa markkinoille pääsyä huomattavasti. Teknologiayhtiön ja Volvon tavoitteet sopivat yhteen, mikä auttaa yritystä kehittämään ajoneuvoja, joilla on pidempi toimintamatka, nopeammat latausajat ja alhaisemmat kustannukset.

”Tavoitteenamme on toteuttaa alamme nopein muutos, ja Tech Fundilla on ratkaiseva rooli suhteiden luomisessa tulevaisuuden teknologiajohtajien kanssa,” sanoo Volvo Cars Tech Fundin johtaja Alexander Petrofski. ”Sijoituksemme StoreDotiin sopii täydellisesti tähän ajattelutapaan, ja heidän sitoutumisensa sähköistämiseen ja hiilettömään liikkuvuuteen vastaa omaamme.”

Sähköiset tavoitteet

Volvon sähköistämissuunnitelmiin kuuluu yhteisyritys akkuvalmistaja Northvoltin kanssa, joka keskittyy akkukennojen kehittämiseen ja tuotantoon. Kennot räätälöidään tulevia Volvon ja Polestarin sähköautoja varten.

Yhteisyritykseen on investoitu noin 30 miljardia kruunua (2,9 miljardia euroa), ja osana tätä sijoitusta yritykset perustavat yhteisen tutkimus- ja kehityskeskuksen (T&K-keskus) sekä akkuja valmistavan tehtaan Göteborgin alueelle Ruotsiin. Yhdessä nämä laitokset luovat yli 3 000 uutta työpaikkaa.

Tulevina vuosina Volvo aikoo tuoda markkinoille kokonaan uuden puhtaasti sähkökäyttöisten autojen tuoteperheen. Uusi tuoteperhe on osa Volvon tavoitetta muuttua hiilineutraaliksi yritykseksi vuoteen 2040 mennessä.

Myös StoreDotin omat tavoitteet herättävät kiinnostusta autoteollisuudessa. Maaliskuussa yhtiö ilmoitti saaneensa intialaiselta Ola Electriciltä usean miljoonan dollarin sijoituksen. Rahoitus käytetään tutkimukseen, kehitykseen sekä sen nopeasti ladattavien sähköautojen akkujen tuotannon kasvattamiseen. Yritys käytti ensimmäisen näytekennoeränsä tuodakseen esiin teknologiansa potentiaalia viime vuoden tammikuussa. Se esitteli pikalatausteknologiaansa ensimmäisen kerran lataamalla kaksipyöräisen EV:n vain viidessä minuutissa vuonna 2019.

”Sähköautojen tulevaisuus piilee paremmissa, nopeammissa ja suuren energiatiheyden omaavissa akuissa, jotka pystyy lataamaan nopeasti ja mahdollistavat pidemmän toimintamatkan,” sanoo Bhavish Aggarwal, Ola Electricin perustaja ja toimitusjohtaja. ”Kumppanuutemme StoreDotin kanssa on strategisesti tärkeää, koska he ovat pikalatauksen akkuteknologian edelläkävijöitä.”

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Ruotsalainen sähköautostartup Uniti menee konkurssiin

Ruotsalainen sähköautostartup Uniti ilmoittaa Linkedin-päivityksessään jättäneensä konkurssihakemuksen sen jälkeen, kun se ei onnistunut hankkimaan tarvittavaa pääomaa. Yritys kertoo ryhtyvänsä maksukyvyttömyysjärjestelyihin pakon edessä.

Yrityksen tavoittelemat vaihtoehtoiset tulovirrat ja kumppanuudet eivät riittäneet pitämään liiketoimintaa käynnissä. Startup sanoi ”olevansa avoin tarjouksille”, mutta vain huhtikuun 11. päivään asti.

“Kiitos upeiden sijoittajien ja tukijoiden pystyimme hankkimaan tarpeeksi pääomaa selvitäksemme, mutta vain vähentämällä kulujamme ja pienentämälle tiimiämme. Jos jatkaisimme kyseisen pääoman vastaanottamista – jolla hädin tuskin selviäisimme – tulisimme liian riippuvaisiksi yrityksen ulkoisista tekijöistä ja siten meistä tulisi liian suuri riski yksilöille, jotka rahoittavat meitä”, Uniti sanoi.

Yritys ei kerro vaikeuksistaan ensimmäistä kertaa. Joulukuussa 2021 sähköautostartup sanoi, että sillä on alle viikko aikaa kerätä 500 000 euroa tai muuten sitä uhkaisi konkurssi. Yrityksellä oli rohkea visio, kun se aloitti toimintansa vuonna 2015, mutta se on kohdannut monia takaiskuja, kuten pandemian tuomia haasteita.

Muuttuvat sähköautomarkkinat

Sähköautomarkkinat ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosien aikana, kun perinteiset autonvalmistajat, aasialaiset tulokkaat sekä asemansa jo vakiinnuttanut Tesla ovat sekoittaneet alaa. Kun uusia sähköautoja julkistetaan jatkuvasti, jotkin startupit menestyvät, kuten esimerkiksi Sono Motors, joka tuo markkinoille aurinkokäyttöisen sähköauton. Toisilla puolestaan on ollut haasteita pärjätä.

Uniti kuuluu jälkimmäiseen joukkoon. Aluksi se onnistui herättämään innostusta, joka mahdollisti yhteistyön Siemensin ja E.onin kaltaisten yritysten kanssa. Crunchbasen analyysi osoittaa, että yritys on aloittamisestaan lähtien kerännyt yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Vaikka yrityksellä vaikuttaa yhä olevan sijoittajia, sen on ollut vaikea lunastaa lupauksensa.

Aikoinaan “Liikkumisen ruotsalaiseksi uranuurtajaksi” julistautunut yritys kertoi asettavansa ”uudet kestävyyden standardit ja tarjoavansa tuoreen näkökulman urbaaniin liikkumiseen”. Se keskittyi tuotesuunnitteluun, eikä kyennyt toteuttamaan suunnitelmiaan tehtaan perustamisesta Ruotsiin. Yhdessä vaiheessa sähköautonvalmistaja harkitsi tuotantolaitoksen perustamista Iso-Britanniaan, mutta suunnitelmasta ei koskaan tullut totta.

Kuoppainen tie

Vuonna 2018 startup ilmoitti sen sähköauton Uniti Onen ennakkotilausarvon olevan yli 50 miljoonaa euroa. Tavoitteena oli tuottaa ”yli miljoona ajoneuvoa viidessä vuodessa”, mutta se tavoite osoittautui epärealistiseksi.

Eräät vanhat työntekijät syyttivät ruotsalaisessa Filter-lehdessä aiemmin tänä vuonna Unitia kyseenalaisista käytännöistä liiketoiminnassa. Julkaisussa kerrottiin, että startup olisi esitellyt omana malli ”Zeronaan” kiinalaista sähköautoa, jonka merkit oli vaihdettu. Ennakkotilauksen tehneet kuluttajat eivät kuitenkaan koskaan saaneet käsiinsä toimivaa autoa.

Toimitusjohtaja Lewis Horne puhui avoimesti ongelmista, joita yritys kohtasi yrittäessään selviytyä pandemian vaikutuksista. Viivästyksiä oli myös neuvotteluissa siltarahoituksesta, jota yritys toivoi kiinalaiselta strategiselta sijoittajalta.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

Volkswagenin ohjelmistopäivitys verkottuneille sähköautoille kasvattaa ajosädettä ja lisää uusia ominaisuuksia

Volkswagen (VW) toteuttaa ID.-sarjan verkottuneissa sähköautoissaan merkittävän ohjelmistopäivityksen. Päivityksessä latauskapasiteettia on kasvatettu, mikä voi lisätä sähköauton ajosädettä. Myös ääniohjausta on parannettu, ja uutena ominaisuutena päivityksessä tulee pysäköintiavustaja, joka oppii kuljettajan pysäköintiliikkeet.

Verkottuneiden autojen 3.0-ohjelmistopäivitystä on odotettu jo pitkään, ja se tarjoaa sekä uusia että vapaavalintaisia parannuksia muun muassa automaattiajoon, latauksen suorituskykyyn ja laajennetun todellisuuden heijastusnäyttöön. VW on ollut sähköautojen älyohjelmistoissa jäljessä tärkeimpiä kilpailijoitaan kuten Teslaa, mutta uuden päivityksen on tarkoitus kiriä eroa umpeen.

“Uusi ID.-ohjelmisto 3.0 on päivitys koko ID.-perheellemme”, sanoi Thomas Ulbrich, VW-brändin hallituksen teknologian kehityksestä vastaava jäsen. ”Viemme toiminnoissa tuotteemme uudelle tasolle, koska työskentelemme nopeammin, olemme verkottuneempia ja entistäkin asiakaskeskeisempiä.”

Kuvalähde: VW

Sähköautojen älyohjelmistot

Verkottuneiden autojen ohjelmistopäivitys lupaa joukon etuja, kuten sen, että malleja, joissa on 77 kWh:n akku, voidaan nyt ladata jopa 135 kW:n teholla entisen 125 kW:n sijaan. VW kertoi, että parannukset akun jäähdytyksessä tekevät ajosta tehokkaampaa ja saattaa kasvattaa ajosädettä. Kuluttajille, jotka haluavat säästää akkuaan mahdollisimman paljon, tarjotaan nyt ”akunsäästötilaa”, jolloin varaustila rajoitetaan 80 prosenttiin.

Uudet ominaisuudet keskittyvät älykkäisiin kuljettajaa avustaviin järjestelmiin, joihin kuuluu vapaavalintainen ”Travel Assist with Swarm Data” -ajoavustaja, joka pitää ajoneuvon automaattisesti kaistan keskellä ja mukautuu ajotyyliin. Kuljettaja voi sen avulla pitää tasaisen etäisyyden edessä oleviin autoihin. Avustajassa on myös ennakoiva vakionopeuden säädin ja kääntymisavustin. Takaosasan kaksi tutkaa ja ultraääni pitävät silmällä liikennettä ja voivat avustaa kaistan vaihtamisessa. Jos sensorit eivät havaitse kohteita, auto ohjaa itsensä viereiselle kaistalle, ellei kuljettaja puutu ohjaukseen.

Muita automaattisia ominaisuuksia ovat “Park Assist Plus” -pysäköintiavustaja, joka etsii parkkipaikan ja suorittaa pysäköinnin sensorien avulla. Sitä voidaan käyttää myös, kun ollaan poistumassa taskuparkista. Uuden toiminnon avulla auto oppii kuljettajan pysäköintitavoista ja toistaa ne itsenäisesti.

Ohjelmistot liikkumisen keskiössä

VW vauhdittaa parhaillaan muodonmuutostaan ohjelmistokeskeisten liikkumismuotojen tuottajaksi. Tuoreimmassa päivityksessä pyrkimys korostuu – uusien ominaisuuksien lista on pitkä, varsinkin laajennetun todellisuuden näytön osalta. Päivityksessä lisätään uusia näyttöjä pitkän matkan tilaan, uusia symboleja, kuten liikenneympyröitä ja sekä tietoa etäisyydestä määränpäähän. Näyttö kertoo myös, kuinka paljon akkua on jäljellä, sekä jäljellä olevan etäisyyden määränpäähän.

Kuvalähde: VW

Autonvalmistaja on optimoinut navigointia ja lisännyt smart route planner -reitinsuunnitteluominaisuuden. Kuljettajat näkevät myös paikallisia vaaratiedotteita. Ääniohjaustakin on parannettu, ja se tunnistaa nyt komennot nopeammin, jolloin VW:n mukaan autosta tulee ”älykäs keskustelukumppani”. Saksassa ääniohjaus on saatavilla kaikissa ID.-malleissa, ja kun järjestelmä on yhdistettynä verkkoon, vastaukset tulevat pilvestä, muutoin autoon tallennetuista tiedoista. VW lupaa ”korkealaatuista puheentunnistusta ja laadukkaita tuloksia.”

Kaiken kaikkiaan verkottuneiden autojen ohjelmistopäivitys edesauttaa VW:tä luomaan uudenlaisen digitaalisien asiakaskokemuksen, jossa uudet toiminnot lisäävät kuljettajien mukavuutta. ID.-sähköautosarja jatkaa laajenemistaan, mikä tekee älyohjelmistoista osan VW:n kivijalkaa. Yhtiö teki ensimmäiset langattomat päivitykset noin vuosi sitten, ja se on ensimmäinen autonvalmistaja, joka päivittää säännöllisesti autojen ohjelmistoja mobiilitiedonsiirron kautta.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Siirry Autovista24-verkkosivulle

BMW Groupilta on tulossa lisää sähköautoja ja vetyautoja

BMW keskittyy nyt edistämään sähköistämis- ja kestävyyshankkeita pyrkiessään takaisin johtoasemaan sähköajoneuvoteknologian alalla. Yritys on tiedottanut Neue Klasse (Uusi luokka) -ajoneuvosarjaansa koskevista päivitetyistä suunnitelmista ja jatkaa samalla ponnistelujaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Nykyisten sähköautomallien menestyksen ansiosta BMW suunnittelee, että vuoden 2022 loppuun mennessä tuotannossa on 15 akkusähköautoa (battery-electric vehicle, BEV), jotka kattavat noin 90 prosenttia sen nykyisistä lohkoista. 3-sarjaan ja 5-sarjaan sekä X1- ja X3-malleihin on tulossa täyssähköisiä versioita, ja BMW tuo markkinoille myös BMW i7:n osana 7-sarjan mallistoa.

BMW Group odottaa myyvänsä noin kaksi miljoonaa akkusähköautoa vuoden 2025 loppuun mennessä, Mini- ja Rolls-Royce-merkit mukaan laskettuna. Neue Klasse -malli voi nopeuttaa sähköisen liikkuvuuden yleistymistä markkinoilla, ja BMW Group ennustaa, että BEV-mallien osuus yhtiön maailmanlaajuisesta myynnistä on 50 prosenttia jo ennen vuotta 2030.

Sähköautot eivät sovi kaikille markkinoille

Ennen vuosikymmenen loppua BMW Groupin akkusähköautojen vuotuinen myynti ylittää 1,5 miljoonaa kappaletta. Yritys kuitenkin toteaa, että tämä riippuu siitä, pysyykö maailmanlaajuinen latausinfrastruktuuri mallien lisääntymisen ja asiakkaiden kasvavan kysynnän tahdissa.

Tämä on haaste, jonka kaikki autonvalmistajat kohtaavat. Kaikissa maailman maissa ei ole tarvittavaa infrastruktuuria sähköautoilun tukemiseksi, vaikka tuotantoon oltaisiinkin valmiita. Sen vuoksi polttomoottoreita on kehitettävä edelleen, tai muuten autoyhtiöiden on harkittava vetäytymistä tietyiltä markkinoilta.

BMW edistää infrastruktuurin laajentamista Ionityn kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Yritys kuitenkin myöntää, että sähköautot eivät välttämättä sovi kaikille markkinoille. Näin ollen alkuperäinen laitevalmistaja jatkaa ”erittäin tehokkaan perinteisen teknologian” kehittämistä ja edesauttaa samalla CO2-päästöjen vähentämistä liikennealalla.

Nämä uuden sukupolven diesel- ja bensiinimoottorit tarjoavat BMW:n mukaan korkeamman hyötysuhteen, ja moottoriteknologia ottaa kehitystyön ansiosta uusia askeleita kohti päästöjen vähentämistä ja ilmanlaadun parantamista.

BMW:n tavoitteena on toimittaa asiakkaille yhteensä 10 miljoonaa akkusähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Siihen mennessä Rolls-Roycen tuotevalikoima on pelkästään sähköinen. Myös Mini on matkalla kohti täyssähköistä tulevaisuutta 2030-luvun alusta alkaen. Myöhemmin tänä vuonna merkki esittelee täysin uuden Mini-tuoteperheen, jossa on yhtiön mukaan ”sähköistetyn go-kartin tuntu” ja jossa keskitytään selvästi kestävyyteen ja mahdollisimman pieneen ympäristöjalanjälkeen.

Vetyautoja ei ole poissuljettu

Jää nähtäväksi, tuleeko vetypolttokennoteknologia (FCEV) laajaan levitykseen henkilöautomarkkinoille, mutta BMW vahvisti vuotuisessa konferenssissaan sitoutumisensa voimansiirron kehittämiseen.

Yritys edistää järjestelmällisesti suunnitelmiaan tarjota FCEV-ajoneuvoja lisävaihtoehtona kestävään liikkuvuuteen, ja se on jo ilmoittanut, että vetypolttokennoon perustuva sähköinen voimansiirto on mahdollista toteuttaa myös Neue Klasse -mallissa.

“Meistä vedyllä toimiva sähköinen voimansiirto (hydrogen-electric drivetrains) täydentää akkusähköistä voimansiirtoa (battery-electric drivetrains)”, totesi BMW:n johtokunnan puheenjohtaja Oliver Zipse.
“Tämä on paras tapa, jolla autokantamme voi edistää ilmastonsuojelua. Siksi tuemme Euroopan komission suunnitelmia laajentaa lataus- ja vetytankkausasemainfrastruktuuria Euroopan valtateillä.”

Pieni määrä BMW iX5 Hydrogenia otetaan käyttöön esittely- ja testaustarkoituksiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Jos vety tuotetaan uusiutuvalla energialla ja tarvittava infrastruktuuri on saatavilla, teknologia voi vastata niiden kuljettajien tarpeisiin, joilla ei ole latausinfrastruktuuria ja jotka ajavat usein pitkiä matkoja.

Zipse ilmoitti myös, että saksalainen BMW valmistautuu kehittämään seuraavan sukupolven vetykäyttöistä voimansiirtoa. Hän lisäsi, että Euroopan yhteistä etua koskevien tärkeiden hankkeiden (IPCEI) rahoitus edistäisi nopeasti tämän uuden sukupolven voimansiirtoteknologian kehittämistä ja teollistamista Saksassa.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Miksi ladata sähköauton akun, kun sen voi vaihtaa täyteen?

Autovista24

Sähköajoneuvot ja niiden tehokkuus ja kantaman laajuus kehittyvät huimaa vauhtia. Riippumatta kantamasta kaikki sähköautojen akut on kuitenkin ladattava uudelleen. Ellei sitten käytettyä akkua voisi yksinkertaisesti vaihtaa täyteen? Tämä ajatus saa jatkuvasti enemmän jalansijaa ajoneuvojen maailmassa.

Bosch, Mitsubishi ja Blue Park Smart Energy (BPSE) kehittävät yhteistyössä uutta kaupalliselle ajoneuvokannalle suunnattua liiketoimintamallia, jossa akkujen vaihto toimii palveluna. Siinä hyödynnetään saksalaisen Boschin battery-in-the-cloud -teknologiaa, japanilaisen Mitsubishin palveluiden kaupallistamisvalmiuksia ja kiinalaisen Blue Park Smartin akkujen vaihtoalustaa.

Gogoro on esitellyt ”maailman ensimmäisen vaihdettavan kiinteän akun prototyypin sähköautoihin”. ProLogium Technologyn kanssa yhteistyönä kehitetty järjestelmä on tarkoitettu kaksipyöräisiin ajoneuvoihin, ja se integroituu Gogoron nykyiseen vaihtoverkkoon.

Akkujen vaihto

Mitsubishi, Bosch ja BPSE ottavat nyt huomioon, että sähköistämisen kysyntä kasvaa päivä päivältä. Sähköautokannan käyttöönoton alkukustannukset häiriöt latauksessa ja akkujen epävarmuus hidastavat kuitenkin kaupallisten ajoneuvokantojen sähköistämistä. Vaihtotekniikka voisi olla mahdollinen ratkaisu, jonka avulla toimijat voisivat maksimoida sähköautojensa käytön.

Kolmikon yhteistyön puitteissa Boschin battery-in-the-cloud -järjestelmä valvoo ja analysoi jatkuvasti energiavarastoja tekoälyn avulla. Tämä mahdollistaa akun hallinnan, mikä tarkoittaa maksimoitua käyttöikää ja suorituskykyä ja optimoi samalla kannan kokonaiskustannuksia (Total Cost of Ownership TCO).

Kolmikko pyrkii kehittämään ja tarjoamaan palvelun, jonka avulla voidaan havaita ja ennustaa akkujen kunto, kapasiteetti ja optimaalinen käyttö. Kerätty tieto voi auttaa selvittämään ongelmia, jotka estävät sähköautojen käyttöönottoa, sekä akkujen hyödyntämistä käytettyjen akkujen markkinoilla, mikä puolestaan vähentää ajoneuvokannan TCO:ta.

Vaihdettavat kiinteäelektrolyyttiset akut

Kiinteäelektrolyyttiset akut (SSB) ovat kauan odotettu teknologia, jonka avulla on mahdollista pienentää energiavarastoyksikön kokoa ja painoa ja samalla lisätä sen tiheyttä. Odotusten mukaan SSB-litiumkeraamiset akut ovat seuraava kehitysaskel litiumionikemiasta. Taiwanilainen yritys ei kuitenkaan pysähtynyt tähän, vaan päätti, että SSB-akkujen pitäisi olla myös vaihdettavissa.

”Gogoro tuo markkinoille maailman ensimmäisen kiinteän olomuodon akun kaksipyöräisten akkujen vaihtoa varten, koska on välttämätöntä hyödyntää viimeisimpiä akkuinnovaatioita, jotta voimme aloittaa uuden aikakauden sähköisen liikenteen kasvussa ja käyttöönotossa kaupungeissamme”, sanoo Horace Luke, Gogoron perustaja, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

”Teimme yhteistyötä ProLogium Technologyn kanssa, joka on kansainvälinen edelläkävijä kiinteän olomuodon akkuinnovaatioiden alalla. Kehitimme yhdessä uuden, vakaamman ja turvallisemman akun, jossa on laajempi kantama ja parempi energiatiheys, ja joka on taaksepäin yhteensopiva kaikkien nykyisten Gogoro-ajoneuvojen kanssa,” Luke jatkaa.

Gogoro-verkosto on avoin ja yhteensopiva akkujen vaihtojärjestelmä kevyille kaupunkiajoneuvoille. Se on suunniteltu tehokkaaksi, älykkääksi ja skaalautuvaksi. Verkostossa on yli 450 000 kuljettajaa ja yli 10 000 akunvaihtoasemaa yli 2300 sijainnissa. Tämä mahdollistaa 340 000 päivittäistä vaihtoa, mikä antaa virtaa 95 prosentille Taiwanin sähköisistä kaksipyöräisistä ajoneuvoista. Kun kaksipyöräisiin ajoneuvoihin on jo saatavilla näin kehittynyttä teknologiaa, sama kehitys suurempien ajoneuvojen osalta on vain muutaman askeleen päässä.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Uusiutuvista polttoaineista tulevaisuudennäkymiä dieselautomarkkinoille?

Autovista24

Audi parantaa polttomoottoriautojensa ympäristökestävyyttä erityisesti kuusisylinterisissä dieselajoneuvoissa hyväksymällä niiden käyttöön uusitutuvan vetykäsitellyn kasviöljypolttoaineen (HVO).

Autot, joissa on korkeintaan 210 kW:n (286 hv) V6-dieselmoottori, ja jotka lähtevät autonvalmistajan tehtailta helmikuun puolesta välistä alkaen, voidaan eurooppalaisen standardin EN 15940 mukaan tankata HVO-dieselillä. Kyseisen uusiutuvan polttoaineen avulla on mahdollista saavuttaa 70–90 % pienemmät hiilidioksidipäästöt fossiilidieseliin verrattuna, ilmoittaa Audi.

HVO-diesel on hyväksytty Euroopassa käytettäväksi myös nelisylinterisissä dieselmoottoreissa, kuten Audi A3-, Q2- ja Q3-malleissa, jotka on valmistettu vuoden 2021 kesäkuun jälkeen.

Saksalainen autonvalmistaja on sitoutunut lopettamaan polttomoottorimallien kehittämisen, ja Euroopassa viimeisen polttomoottoriauton uskotaan lähtevän tuotantolinjoilta vuonna 2033. Vaikka uusien dieselautojen markkinat ovat romahtaneet, käytettyinä niitä myydään koko Euroopassa yhä kohtalaisen paljon. Nyt kun Audi on hyväksynyt HVO-dieselin käytön autoissaan, voi olla, että sitä käytetään niissä vielä vuosia. Samalla autoista tulee ekologisesti kestävämpiä ja todellinen vaihtoehto sähköautoille.

Puhtaampaa palamista

HVO-dieselin toinen etu on, että sillä on huomattavasti korkeampi setaaniluku, eli sen palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa kuin tavallisen dieselin.

“Koska HVO-dieselin setaaniluku on 30 prosenttia korkeampi, sen syttyminen moottorissa tulee tehokkaammaksi”, kommentoi Matthias Schober, V-TFSI-, TDI- ja PHEV-voimansiirtokoneistojen kehityksestä vastaava johtaja Audilla. ”Hyödyt havaitaan erityisesti autojen kylmäkäynnistyksessä. Testasimme HVO:n vaikutuksia erilaisiin komponentteihin, suorituskykyyn ja pakokaasupäästöihin erityisissä validointikokeissa ennen sen hyväksymistä.”

Audi on priorisoinut uuden polttoaineen hyväksymisessä suosituimpia moottorimallejaan, jotta mahdollisimman moni asiakas voisi käyttää HVO-dieseliä. On todennäköistä, että nämä autot pysyvät Euroopan teillä vielä hyvän aikaa ja samalla lisäävät HVO:n etuja vuosiksi eteenpäin.

HVO-dieseliä on saatavilla yli kuudellasadalla huoltoasemalla Euroopassa, joista suurin osa on Skandinaviassa, jossa ympäristörajoitukset ovat erityisen kireät. Saksassa ainoastaan muutama huoltoasema tarjoaa tällä hetkellä HVO-dieseliä, mutta niiden määrä on kasvussa. Toisin kuin melkein kaikissa muissa EU-maissa, Saksassa polttoainestandardia EN 15940 ei ole vielä sisällytetty maan polttoaineen laatusäädöksiin.

Polttoainetta ruokaöljyistä

Lähde: Audi

Audi on lisännyt merkittävästi osaamistaan kestävien polttoaineiden valmistuksessa erilaisten pilottihankkeiden avulla. Polttoaineita käytetään koko Volkswagen (VW) Groupissa ja ne tarjoavat hyvän perustan yleisen kestävän energiajärjestelmän kehitykseen.

HVO:n valmistuksessa käytetään ylijäämä- ja jätemateriaalia, kuten ruokateollisuuden öljyjätettä tai maatalouden ylijäämiä. Kun niihin lisätään vetyä vetykäsittelyssä, öljyt muuttuvat alifaattisiksi hiilivedyiksi. Käsittelyssä kasviöljyjen ominaisuuksia muutetaan paremmin dieselmoottoreihin sopiviksi. HVO:ta voidaan lisätä tavalliseen dieseliin, jolloin fossiilisia osia korvataan, tai sitä voidaan käyttää sekoittamattomana sataprosenttisena polttoaineena.

HVO-nestepolttoainetta tuotetaan biomassasta (biomass-to-liquid, BTL). Sen lisäksi on muitakin tapoja tuottaa synteettisiä dieselpolttoaineita, kuten maakaasusta tuotettu nestepolttoaine (gas-to-liquid, GTL) ja sähköstä tuotettu nestepolttoaine (power-to-liquid, PTL). Jälkimmäistä saadaan kestävästi uusiutuvasta energiasta, vedestä ja ilmakehän hiilidioksidista.

Uusiutuvista dieselpolttoaineista käytetään niitä koskevan standardin EN 15940 mukaan englanninkielistä termiä x-to-liquid, eli XTL, jossa X merkitsee alkuperäistä ainesosaa. XTL-merkintä tulee uusiutuvia dieselpolttoaineita sisältäviin polttoainepumppuihin sekä sellaisten Audien polttoainetankkien korkkeihin, joihin kyseinen polttoaine on hyväksytty.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Euroopan autoteollisuuteen?

Autovista24

Venäjän laajentaessa Ukrainaan kohdistuvan aggressionsa suoraksi hyökkäykseksi on pakotteiden asettaminen väistämätöntä. Riippuen siitä, miten tapahtumat kehittyvät tulevien viikkojen ja kuukausien aikana, tilanne vaikuttaa myös Euroopan automarkkinoihin eri tavoin. Tässä erikoisjaksossa Autovista24:n toimittaja Phil Curry, Autovista Groupin pääekonomisti Christof Engelskirchen ja Autovista Groupin arvonmäärityksestä vastaava johtaja Roland Strilka keskustelevat alan mahdollisista tulevaisuudennäkymistä.

Voit kuunnella ja tilata podcastit suoraan omalle laitteellesi tai selata vanhoja jaksoja Apple Podcastissa, Spotifyssa, Google Podcastissa tai etsiä Autovista24 Podcastia Amazon Musicissa.

Jakson tiivistelmä:

Venäjän ja Ukrainan välinen kärjistynyt tilanne, jossa Venäjä on lähettänyt joukkoja rajojen yli ja tehnyt ilma- ja merihyökkäyksiä, aiheuttaa mahdollisesti epävakautta monilla markkinoilla – myös automarkkinoilla.

Lisäpakotteet ovat väistämättömiä, ja ne tulevat olemaan erittäin ankaria. Pakotteet eivät vaikuta vain Venäjän talouteen, vaan myös niitä asettavien maiden talouksiin. Niihin sisältyy mahdollisesti korkean teknologian vientikielto Venäjälle, mikä vaikuttaa myös teknologia-alan yrityksiin.

Vaikka jo nyt nähdään joitakin hyökkäyksen vaikutuksia, kuten öljyn ja energian hintojen nousua, muiden seurausten havaitsemiseen menee enemmän aikaa. Mahdollisia skenaarioita on kaksi, ja kummallakin olisi erilainen vaikutus autoalaan.

Ensimmäisessä skenaariossa suurin osa Venäjän joukoista perääntyy Donetskin ja Luhanskin separatistialueille, eikä konflikti kärjisty enempää. Tällöin Euroopan uusien autojen markkinoilla ei nähdä pysyvää vaikutusta Venäjän markkinoita lukuun ottamatta, sillä uusista autoista on tällä hetkellä pulaa. Menetetty kysyntä Venäjällä voidaan korvata myymällä autoja muihin maihin.

Käytettyjen autojen markkinoilla nähtäisiin kuitenkin pieni vaikutus, sillä niiden kysyntä saattaisi aluksi hieman laskea erityisesti Itä-Euroopassa. Tässä skenaariossa vaikutus olisi kuitenkin lyhytaikainen erityisesti siksi, että heikentyneet valuuttakurssit vahvistavat nykyisiä jäännösarvoja.

Vakavin skenaario

Toisessa skenaariossa Venäjä miehittää Ukrainan. Uskomme miehityksen olevan hyökkäystoimien intensiivisin taso, johon Venäjä uskoo itsellään olevan varaa. Tässä tilanteessa asetettaisiin kaikkein ankarimmat pakotteet, jotka vaikuttaisivat yhä negatiivisemmin niin Venäjään kuin niitä asettaviin maihinkin.

Pakotteet vaikuttavat Länsi-Eurooppaan kovemmin kuin esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Alueen on järjestettävä taloutensa uudelleen ja keskityttävä joksikin aikaa maailman muihin osiin. Sen on myös selvittävä kasvavista energia-, kaasu-, öljy- ja elintarvikekustannuksista sekä tuettava rahallisesti Itä-Euroopan markkinoita niiden vakauden säilyttämiseksi. Itä-Eurooppa, jonka talous on riippuvaisempi suhteesta Venäjään, kohtaa vieläkin negatiivisemmat seuraukset.

Länsi-Euroopan uusien autojen markkinoilla ei koeta vakavia vaikutuksia, sillä markkinoilla on parhaillaan pulaa autoista. Siinäkin tilanteessa, että uusien autojen kysyntä Venäjällä ja Itä-Euroopassa laskee, on epätodennäköistä, etteikö sitä voitaisi kompensoida myymällä autoja muihin maihin.

Monilla Itä-Euroopan käytettyjen autojen markkinoilla myynnit saattavat laskea, mutta jäännösarvot pysyvät vakaina tai jopa nousevat, sillä inflaatio ja valuuttakurssien paine ylikompensoivat laskenutta kysyntää. Tähän tilanteeseen päädyttäisiin sen jälkeen, kun hinnat ensin nousisivat jyrkästi. Länsi-Euroopan markkinoilla vaikutukset olisivat lievemmät, mutta erityisesti polttomoottoriajoneuvojen jäännösarvojen ennustettu kasvu vuosina 2022 ja 2023 voi jäädä vähän ennustettua matalammaksi.

Viimeisen kahden vuoden ajan autoala on kärsinyt häiriöistä toimitusketjuissa. Sinä aikana toimitusketjuja on vahvistettu, mikä tarkoittaa, että jos komponenttien saaminen Venäjältä muodostuu ongelmaksi, on muiden toimittajien etu nostaa hintoja. Keskipitkällä aikavälillä komponenttipulalla ja toimitusketjujen häiriöillä ei kenties ole yhtä suurta vaikutusta kuin koronaviruspandemian aikana.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Vetytankkaus mahdollista nyt 33 maassa

Maailmassa otettiin vuonna 2021 käyttöön ennätysmäärä vetytankkausasemia. Nyt vetytankkaus on mahdollista 33 maassa.

Toimintansa aloitti yhteensä 142 asemaa ympäri maailman. Niistä 37 on Euroopassa, 89 Aasiassa ja 13 Yhdysvalloissa, kertoo Ludwig-Bölkow-Systemtechnikin (LSBT) tietopalvelu H2stations.org:in neljästoista vuotuinen arvio.

Maailmalla on nyt käytössä yhteensä 685 vetyasemaa, ja lisäksi on suunnitelmia 252:n uuden aseman avaamisesta tulevien kuukausien aikana. Unkari ja Slovenia liittyivät niiden maiden joukkoon, joissa vedyn tankkaaminen on mahdollista. Erityisen huomattavia ovat kohteet Espanjassa ja Uudessa-Seelannissa, joissa useita vetyasemia avattiin ensi kertaa.

Teknologia, joka mahdollistaa vedyn käyttövoimana, ei ole vielä yhtä kehittynyttä kuin akkusähköjen voimalaitteet. Tämä johtuu osittain siitä, että autonvalmistajilla on kiire valmistaa nollapäästöistä teknologiaa, jotta ne saavuttaisivat tiukat päästötavoitteet. Dieselmarkkinoiden romahduksen jälkeen vuonna 2021 monet valmistajat saivat sakkoja, koska autoilijat vaihtoivat hiilidioksidipäästöisempiin bensiinilaatuihin.

Aasia kehityksen kärjessä

Vuoden 2021 lopussa Euroopassa oli 228 vetytankkausasemaa, niistä 101 Saksassa. Ranska on toiseksi suurin markkina 41:llä käytössä olevalla asemallaan. Sitä seuraa Iso-Britannia, jolla on 19 asemaa, Sveitsi, jolla niitä on 12 ja Alankomaat, jolla niitä on 11.

Vetytankkauksessa Aasia on kuitenkin kehityksen kärjessä. Se käy järkeen, sillä suurin osa teknologiaa edistävistä autonvalmistajista, kuten Toyota ja Hyundai, tulee Aasiasta. Viime vuoden lopussa maanosassa oli 363 asemaa, joista 159 oli Toyotan kotimarkkinoilla Japanissa ja 95 Etelä-Koreassa, joka on Hyundain kotipaikka. Myös Kiinassa on 105 asemaa, mutta muiden maiden vetytankkausasemista poiketen niitä käyttävät ainoastaan rekat ja linja-autot, eivätkä ne ole henkilöajoneuvojen käytössä.

Etelä-Koreassa perustettiin eniten uusia asemia vuonna 2021, kun siellä otettiin käyttöön 36 uutta asemaa. Maa laajentaa enenevissä määrin vetykäyttöisten polttokennoautojen tarvitsemaa infrastruktuuria, jotta se voisi vähentää liikenteestä aiheutuvia ilmansaasteita.

Kasvua pienten vetykäyttöisten hyötyajoneuvojen markkinoilla

Viime vuonna tultiin uudella tavalla tietoisiksi vedystä, erityisesti logistiikka-alalla. Monet uskovat, että ainakin lyhyellä tähtäimellä teknologia sopisi parhaiten raskaisiin hyötyajoneuvoihin. Kyseiset ajoneuvot kulkevat yleensä päivittäin pitkiä matkoja, ja tarvitsevat lyhyitä ”tankkaustaukoja” ollakseen mahdollisimman tehokkaita.

Ranskan suurimmat autonvalmistajat Stellantis ja Renault Group ilmoittivat tuovansa markkinoille uusia vetykäyttöisiä kevyitä hyötyajoneuvoja. Osana Hyvia-brändiään Renault Group toimittaa myös vetytankkausteknologiaa asemille eri puolille Eurooppaa. Tämä voisi edistää teknologian käyttöönottoa uusilla alueilla vuonna 2022.

Vetyinfrastruktuuri on yhä lapsenkengissään. Mitä useammat ajoneuvot ottavat teknologian käyttöön, sitä useampia tankkausasemia tarvitaan. Näin kävi sähköautojenkin kohdalla. Myös markkinat kasvavat, kun tietoisuus vedystä sähköautojen vaihtoehtona ja ”vihreänä” polttoaineena kasvaa.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Pankkialan jätti BNP Paribasista JLR:n uusi finanssipalveluiden kumppani Eurooppaan

Jaguar Land Rover (JLR) ja BNP Paribas ovat ryhtyneet yhteistyöhön tarjotakseen finanssipalveluita autonvalmistajan jälleenmyyjille ja asiakkaille yhdeksällä merkittävällä Euroopan markkinalla. Yritykset haluavat yhdessä laajentaa autoalan finanssipalveluita alkuvuoteen 2023 mennessä. Ensi vuodesta lähtien jälleenmyyjille ja JLR:n asiakkaille tarjotaan erilaisia rahoituspalveluita kuten varaston terminointia, perinteisiä lainoja, ostoleasingia, pitkäaikaista leasingia ja vakuutustuotteita.

JLR kertoi valinneensa Euroopasta strategiset markkinat, joilla se aikoo tarjota palveluita, jotka ”kattavat kaiken mikä liittyy liikkumiseen”. Alustavasti autonvalmistaja aikoo keskittyä alueen suurimpiin automarkkinoihin, kuten Saksaan, Ranskaan, Espanjaan, Italiaan, Belgiaan, Luxemburgiin, Alankomaihin, Itävaltaan ja Portugaliin.

Kilpailukykyisiä finanssipalveluita

Luksusautonvalmistaja on tehnyt vuosia yhteistyötä FCA Bankin kanssa, joka on FCA:n ja Crédit Agricolen yhteishanke. Vuonna 2018 JLR ja FCA Bank jatkoivat sopimustaan, joka kattoi autorahoituksen jälleenmyyntiverkostoille kahdeksalla eri markkinalla ja myyntipaikolla asiakkaille tarjottavat rahoitus-, leasing- ja vakuutuspalvelut.

Nyt JRL vaihtaa kuitenkin finanssipalveluiden tarjoajaa, ja FCA Bankin korvaa BNP Paribas. BNP tunnetaan siitä, että se on työskennellyt autonvalmistajien kanssa Euroopassa. Viime vuoden joulukuussa raportoitiin, että tämä ranskalainen pankki neuvotteli yksinoikeudella Stellantisin sekä Crédit Agricolen ja Santanderin kanssa Stellantisin leasing- ja rahoitustoiminnan uudelleenjärjestelystä Euroopassa. Stellantis suunnittelee nyt myyvänsä 50 prosentin osuutensa FCA Bankista Crédit Agricole Consumer Financelle, joka omistaa siitä toisen puolen.

”Ryhdymme ylpeänä yhteistyöhön BNP Paribasin kanssa, jotta voimme luoda edellytykset kasvulle ja kirjoittaa uuden luvun yrityksen historiaan”, sanoi Francois Dossa, JLR:n strategiasta ja kestävästä kehityksestä vastaava johtaja. ”Tämä kumppanuus mahdollistaa sen, että voimme tarjota kilpailukykyisiä rahoitusratkaisuja liikkumiseen tärkeillä eurooppalaisilla markkinoilla ja luoda ainutlaatuisia ja asiakaskeskeisiä kokemuksia, kun jatkamme Reimagine-yritystrategiamme vauhdittamista.

JLR lisäsi, että tulevassa yhteistyössä rahoitusasioista vastaa BNP Paribas Personal Finance, leasingista ja autokannan hallinnasta Arval ja vakuutusasioista BNP Paribas Cardif. Tavoitteena on tarjota integroituja palveluita, jotka kattavat tärkeimmät liikkumiseen liittyvät rahoitustarpeet.

Strategiat kuntoon

”Aloitamme ilolla strategisen yhteistyön autoalan ikonisen toimijan kanssa. Heidän kunnianhimoisen ajoneuvojen sähköistämisstrategiansa ansiosta asetamme kestävän kehityksen liiketoimintamme ytimeen”, sanoi Thierry Laborde, BNP Paribasin operatiivinen johtaja.

”Osaamisalueemme täydentävät toisiaan, mikä tekee tästä yhteistyöstä menestyksen. BNP Paribas on sitoutunut tuomaan pöytään kaikki yhtenäistetyt voimavaramme, jotta JLR:n jakelijoita ja asiakkaita voidaan tukea kaikilla yhdeksällä markkinalla”, hän lisäsi.

Samaan aikaan JLR keskittyy uudistamaan yritysstrategiaansa. Yritykselle myönnettiin hiljattain 749 euron (625 punnan) laina, jolla se tehostaa sähköautojen tutkimus- ja kehitystyötä ja vientiä. Luksusbrändin tavoitteena on siirtyä täyssähköiseen automallistoon vuodesta 2025 alkaen, ja se suunnittelee julkaisevansa useita sähköautoja tulevina vuosina. Tatan omistama yritys etsii aktiivisesti uusia yhteistyömahdollisuuksia, joiden avulla sen olisi mahdollista löytää synergioita erityisesti puhtaan energian, etäkäyttöpalveluiden, datan ja ohjelmistokehityksen alueilla.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

JLR:lle 749 miljoonan euron rahoitus sähköautojen kehittämiseen

Jaguar Land Roverille (JLR) on myönnetty 625 miljoonan punnan (749 miljoonan euron) laina sähköautojen tutkimus- ja kehitystyötä varten. Varat on jaettu viidelle vuodelle ja ne lainaa 12 liikepankkia.

Rahoituksesta 500 miljoonaa puntaa tulee Ison-Britannian valtiolta. Tarkemmin ottaen 80 prosenttia takauksesta tulee UK Export Finance -vientitakuulaitokselta, jonka vientitakuuohjelma on tarkoitettu tukemaan suurten vientiyritysten investointeja.

“Haluamme autonvalmistajiemme kiihdyttävän sähköautojen tuotantoa Isossa-Britanniassa”, sanoi ulkomaankauppaministeri Anne-Marie Trevelyan. ”Tämä järjestely UK Export Financen kanssa auttaa Jaguar Land Roveria myymään jatkossakin Britannian parhaita tuotteita maailmalle, luomaan työpaikkoja, tehostamaan tuotantoa ja nousemaan seuraavalle tasolle koko maassa.

Tukea ja kestävyyttä

Kyseinen 625 miljoonan punnan laina vahvistaa JLR:n sähköautontuotantoa, johon se aikoo sijoittaa noin 2,5 miljardia puntaa vuodessa. Summan odotetaan nousevan kolmeen miljardiin vuoden 2026 maaliskuuhun mennessä, sillä autonvalmistaja keskittyy entistä intensiivisemmin Reimagine-strategiaansa. Helmikuussa 2021 julkaistun sähköistämisstrategian mukaan kaikki valmistajan automallit ovat saatavilla sähköversioina vuosikymmenen loppuun mennessä. Siihen kuuluvat myös täyssähköiset Jaguarit vuodesta 2025 lähtien ja kuusi sähköistä Land Rover -varianttia seuraavan viiden vuoden sisällä.

“Jaguar Land Rover on tyytyväinen siitä, että olemme voineet jälleen tehdä yhteistyötä UK Export Financen kanssa tämän vientitakuuohjelman puitteissa”, sanoi JLR:n talousjohtaja Adrian Mardell. ”Laina tukee meitä merkittävästi, kun investoimme huomattavia summia täyssähköiseen tuotekatalogiin siirtymiseen ja nollapäästöjen saavuttamiseen vuoteen 2039 mennessä.

JLR on yksi Ison-Britannian suurimmista vientiyrityksistä. Välillä 2020–2021 yli 80 prosenttia sen autoista myytiin ulkomaisilla markkinoilla. JLR oli maan ensimmäinen yritys, joka otti osaa vientitakuuohjelmaan vuonna 2019, ja se on nyt saanut lainoja yli miljardin punnan edestä.

Puolijohteet rajoittavat

Vahvistus lainan myöntämisestä tuli juuri sen jälkeen, kun JLR oli ilmoittanut kolmannen neljänneksen tuloksensa. Autonvalmistaja kertoi, että sen tuotantoa ja myyntiä ”rajoitti huomattavasti pula puolijohteista”. Lokakuusta joulukuuhun kestäneellä mittausvälillä valmistaja myi 80 126 autoa, mikä on 13,6 prosentin pudotus edeltäneeseen heinäkuusta syyskuuhun 2021 kestäneeseen neljännekseen verrattuna. Luku on 37,6 prosentin pudotus samaan mittausjaksoon vuonna 2020.

“Puolijohteiden saanti on edelleen rajoittanut myyntiä tällä neljänneksellä. Havaitsemme silti, että autoillamme on kova kysyntä, mikä kertoo tuotteidemme vetovoimasta. Maailmanlaajuiset tilausmäärät ovat huippulukemissaan, ja uusi Range Rover on kasvattanut niitä 30 000 yksiköllä ennen kuin tilausten toimitukset ovat edes alkaneet tällä neljänneksellä, sanoi Thierry Bolloré, JLR:n toimitusjohtaja. ”Jatkamme Reimagine-strategian toteuttamista, jotta liiketoimintamme voisi saavuttaa täyden potentiaalinsa ja jotta voisimme luoda uuden sukupolven vetovoimaisia luksusautoja kaikkein valikoivimmille asiakkaillemme.

“Jaguar Land Rover on yksi Ison-Britannian suurimmista autonvalmistajista. Se antaa toimeentulon tuhansille ihmisille ympäri maan, ja sen menestys tukeutuu vientiin”, sanoi vientiministeri Mike Freer. ”UK Export Finance on jälleen taannut merkittävän investoinnin Ison-Britannian autoteollisuudelle, joka turvaa työpaikkoja ja asettaa kestävyyden etusijalle.”

Sähköä kohti

Ison-Britannia pitää lainantakausta esimerkkinä sitoutumisestaan ”teollisuuden vihreään vallankumoukseen”. Valtio sijoittaa myös yli 850 miljoonaa puntaa puhtaampien ajoneuvojen tuotantoketjuihin. Se kertoo jo tukeneensa autoteollisuuden vientikapasiteettia kahden miljardin punnan investoinneilla.

Vaikuttaa siltä, että sähköistä liikkumista edistetään maassa yhteisenä rintamana. Yhä useampi kuluttaja kannattaa sähköajoneuvoja ja vuosi 2021 oli historian paras vuosi sähköautojen käyttöönotossa. Pilottituotantolaitos tuotti hiljattain litiumkarbonaattia graniitista, ja akkujen kierrätysjärjestelmää perustetaan parhaillaan. Valtio kuitenkin leikkasi sähköautotukeaan viime vuoden joulukuussa, mikä turhauttaa autoalaa.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.

Bosch luo eurooppalaisen toimitusketjun puolijohteille

Saksalainen teknologiayritys Bosch, yksi maailman suurimmista autoalan tavarantoimittajista, yrittää ratkaista autoteollisuutta lamauttavaa puolijohdepulaa, joka on entisestään lisännyt autonvalmistajien huolia. Yritys haluaa luoda eurooppalaisen toimitusketjun piikarbidipuolijohteille (SiC), joiden se sanoo mahdollistavan energiatehokkaamman ja kestävämmän talouden.

Bosch johtaa yhtymää, jossa seitsemästä eri Euroopan maasta tulevat yliopistot, tutkimuslaitokset ja 34 yritystä ovat ryhtyneet yhteistyöhön kestävän eurooppalaisen tuotantoketjun perustamiseksi.

Autoteollisuutta on vaivannut jatkuva rakenteellinen pula puolijohteista, ja niiden kysyntä on ollut suurempaa kuin kyky tuottaa niitä. Maailmanlaajuiset pullonkaulat ovat haitanneet siruista riippuvaisten tuotteiden valmistusta, joihin autojen lisäksi kuuluu paljon muutakin elektroniikkaa.  

Transform-projekti

Osana EU:n rahoittamaa Transform-projektia Bosch ja muut osallistujat tarkastelevat toimitusketjun kaikkia osatekijöitä ja keskittyvät sekä piikiekkojen ja muiden perusraaka-aineiden tuotantoon, että valmiisiin SiC-tehopuolijohdelaitteisiin ja tehoelektroniikkaan.

“Transform-projektin tarkoitus on varmistaa Euroopalle johtoasema piikarbidiin perustuvassa uudessa teknologiassa”, sanoi Jens Fabrowsky, Boschin autoteollisuusosaston varajohtaja.

Julkisrahoitteisen projektin on suunniteltu jatkuvan vuoteen 2024 asti, ja sen budjetti on yli 89 miljoonaa euroa. Projekti on yksi monista, jotka etsivät kestäviä tapoja parantaa energiatehokkuutta muun muassa sähköisen liikenteen ja uusiutuvan energian saralla. “SiC-puolijohteita ja elektroniikan komponentteja, joissa puolijohteita käytetään, pidetään tehokkaimpana tapana hyödyntää käytettävissä olevaa sähköä”, kertoi Bosch.

SiC-markkinat ovat kasvussa

Yritys viittasi tutkimukseen, jonka oli tehnyt markkinatutkimukseen erikoistunut yritys Yole. Tutkimuksessa ennustetaan SiC-markkinoiden kasvavan keskimäärin 30 prosenttia vuodessa eli 2,2 miljardiin euroon (2,5 miljardiin dollariin) vuoteen 2025 mennessä. Tällaisen teknologian kysyntä tulee kasvamaan nopeasti erityisesti energia-alan sovellusten, kuten sähköautojen voimalaitteiden, latausasemien ja energiainfrastruktuurin siivittämänä.

Projektissa tarkastellaan myös uudenlaisten SiC-teknologioiden kehitystä, ja pyrkimyksenä on varmistaa, että niiden tuottamiseen tarvittavat koneet ja välineet ovat eurooppalaisten valmistajien saatavilla. Miksi Bosch keskittyy erityisesti SiC-teknologiaan? Koska se tuo mukanaan lukuisia etuja, joilla voidaan säästää merkittäviä määriä energiaa ja olla ympäristöystävällisempiä.  

“Yleensä [puolijohde]laitteissa olevat sirut on tehty ultrapuhtaasta piistä. Se korvautuu tulevaisuudessa kasvavissa määrin piikarbidilla, mikä tarjoaa useita etuja verrattuna ultrapuhtaaseen piihin”, kertoi Bosch.

“Piikarbidipuolijohteet johtavat paremmin sähköä, eikä sähköä häviä yhtä paljon lämmön muodossa. SiC-mikrosiruja hyödyntävää tehoelektroniikkaa voidaan lisäksi käyttää paljon korkeammissa lämpötiloissa, jolloin yksinkertainen jäähdytysjärjestelmä riittää, mikä säästää energiaa. Piikarbidilla on myös voimakkaampi sähkökenttä, eli siitä tehdyt komponentit voivat olla kooltaan pienempiä ja silti tuottaa korkeamman tehomuunnoksen hyötysuhteen.”

Bosch vahvisti hiljattain, että se lisää mikrosirujen tuotantoa Saksan ja Malesian tuotantolaitoksillaan. Yritys kertoi viime kuussa käyttävänsä 400 miljoonaa euroa Dresdenin, Reutlingenin ja Penangin tehtaillaan. Bosch aikoo laajentaa järjestelmällisesti puolijohteiden tuotantoaan, ja yritys toivoo pystyvänsä tukemaan eurooppalaista autoteollisuutta, joka on jatkanut laskuaan sirukriisin vuoksi.

Häiriöitä aiheuttaneen sirupulan vuoksi Euroopan komissio teki syyskuussa ehdotuksen eurooppalaisesta siruja koskevasta säädöksestä, johon kuuluisi niiden tutkimus ja tuotantokapasiteetti. Eurooppa on vahvasti riippuvainen Aasiassa tuotetuista siruista ja pyrkii parantamaan kykyään selvitä ulkoisista tuotantovajeista.

Sisällön tarjoaa sinulle Autovista24.

Huomioi, että tämä artikkeli on käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista, joka on julkaistu Autovista24 sivulla ja teksti voi sisältää pieniä kieliopillisia virheitä. Jos tekstissä ilmenee ristiriitaisuuksia tai epäjohdonmukaisuuksia käännetyn tekstin ja englanninkielisen tekstin välillä, englanninkielinen versio on aina etusijalla.